Prohlédnuté produkty
DS2546
C. chinense, 650.000 - 1.100.000 SHU
Skladem
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Čokoládově hnědá varianta odrůdy BHUT JOLOKIA. Skutečně ostrá. Plody jsou tenkostěnné, větší, zrají z tmavě zelené do temně hnědé až černé barvy. "Degustátoří" - návštěvníci naší ochutnávka na Flóře v Olomouci ji hodnotili jako ostřejší než klasickou červenou BHUT JOLOKII. Má skutečně chuť a půlivost, která "řeže". Výborná na vyluhování v olivovém oleji a pak "používání po kapkáchj" do vaření. Perfektní do "skutečně ďábelských omáček".
Upozornění:výše uvedené papriky jsou skutečně pálivé. Silně pálí šťáva, hlavně placenta a žilky, ale i semena. Dávejte velký pozor při manipulaci se semeny i s plody. Pro jistotu používejte gumové rukavice. Šťáva z plodů může způsobit podráždění kůže, nesahejte si rukama do očí. Zabraňte styku plodů i semen s dětmi. Upozorněte na tyto skutečnosti i ty, kterým v době vegetace plody poskytnete.
Rostlina papriky capsaicin prakticky neobsahuje. Proto je manipulace s rostlinami i neporušenými plody poměrně bezpečná.
Capsaicin nepůsobí žádné popálení, pouze se váže na receptory bolesti ve vašich ústech, žaludku, nose... Váš mozek toto podráždění vyhodnotí jako bolest a aktivuje obranné mechanismy - pocení a slzení s cílem "agresora" vyplavit.
Nejjednodušším opatřením při problémech je mléko a mléčné výrobky. Bílkovina casein, které obsahují, ruší vazbu mezi capsaicinem a receptory bolesti.