Novinky chilli jsou konečně zde. O víkendu jsme dali na web prvních 10 nových odrůd. A než jsem o nich stačil napsat článek, už jste je objevili a začali objednávat… Je skutečně z čeho vybírat. Jsem rád, že jsme mohli posunout naši nabídku chilli o kus dál - o speciality, které potěší ty, kteří již pěstovali Habanera, Bhut Jolokii i Trinidady. Máme pro vás připravenou BAHMANIAN GOAT, PIMENTA DIOMAR, GREEN TRINIDAD SCORPION, PURPLE PEACH, CHEIRO ROXA… Ale pojďme se na ně podívat po řadě.

BAHMANIAN GOAT
V naší nabídce najdete chilli s plody žlutými, žluto oranžovými i růžovými. Odrůda BAHMANIAN GOAT je ale jiná – její plody jsou růžově oranžové, mají barvu, která se těžko popisuje. Při různé intenzitě osvětlení se plod vybarvuje více do růžova, nebo více do oranžova. Podívejte se na fotky, kde jsme plody naschvál nafotili s odrůdami NUMEX SUAVE OARNGE a GIANT WHITE HABANERO. Plod je zprohýbaný, 4- 5 cm dlouhý a 4 cm široký. Některé plody mají „ocásek“ typický pro Trinidad Scorpion. Překvapení přichází i po rozříznutí, vnitřek plodu je bělavý, v barvě pro chilli velice netypické. Vůně i chuť jsou výrazné, s ovocnými tóny. Musíte počítat s vyšší pálivostí. Plody BAHMANIAN GOAT dosahují pálivosti 200.000 – 450.000 SHU (dle podmínek pěstování) a jsou ostřejší než klasické Habanero.
Odrůda pochází z Karibiku, už její název odkazuje na Bahamy jako zemi původu. Je poměrně vzácná, má ale všechny předpoklady pro rozšíření – výrazná barva, aromatická chuť, vysoký výnos. Při pěstování ve skleníku dosahují rostliny výšku 100 – 120 cm. Osvědčila se nám ale při pěstování v samozavlažovacích truhlících. Zde dorůstá do výšky pouze 40 cm, roste kompaktně a má vynikající násadu a výborný výnos.

BAHMANIAN GOAT

BAHMANIAN GOAT

BAHMANIAN GOAT (vlevo), GIANT WHITE HABANER )uprostřed) a NUMEX SUAVE ORANGE (vpravo). Tyto odrůdy mají podobný tvar plodu ale různou barevnost. A různou pálivost!

BAHMANIAN GOAT, GIANT WHITE HABANERO, NUMEX SUAVE ORANGE

PEITO DE MOCA
Brazilská paprička s netradičním, kapkovitým tvarem plodu. Plody jsou menší, 2 -3 cm dlouhé a 1 – 1,5 cm široké, s výraznou a pro ně typickou špičkou. Dužina je aromatická, šťavnatá, hrubší.  Plod zraje ze zelené do sytě červené barvy. Pálivost je střední, dosahuje cca 80.000 SHU. Odrůda vyniká extrémní násadou plodů. I ona je vhodná pro pěstování v truhlících - zde je nízká a skutečně kompaktní. Jestli hledáte chilli pro jídlo i ozdobu, PEITO DE MOCA je to pravé pro vás. Dá se pěstovat na balkóne nebo terase, rostliny vytvoří krásnou „chilli bonsai“.

PEITO DE MOCA

PEITO DE MOCA

PEITO DE MOCA

PEITO DE MOCA


FATALI YELLOW
Jasně žluté, trojůhelníkovité, špičaté plody s VÝRAZNOU citrusovou vůní. Silně pálivá odrůda původem z Centrální a Jižní Afriky. Nízká, rozložitá rostlina je vhodná pro pěstování v samozavlažovacích truhlících. Spolehlivý výnos.

FATALI YELLOW

FATALI YELLOW

GREEN TRINIDAD SCORPION
Netradiční a vzácná odrůda s podlouhlým svraštělým plodem s typickým „škorpioním ocáskem“. Plod zůstává i ve zralosti zelený, pouze dostane žlutavý nádech. Rostlina dorůstá 100 —120 cm, v samozavlažovacím truhlíku je ale podstatně nižší, pouze 40 cm. Odrůda pro ty, kto hledají skutečně neco vájimečné. Žlutých, červených i hnědých odrůd je v druhu Capsicum chinense "neúrekom", zelenou znám zatím pouze jednu. Navíc - i tvar GREEN TRINIDAD S|CO|RPION je velice dekorativní.

GREEN TRINIDAD SCORPION

GREEN TRINIDAD SCORPION

PIMENTA DIOMAR
Brazilská odrůda s netradičním tvarem plodu. Vysoký výnos! Plody mají silnější dužnatou stěnu a jsou středně ostré. I tato odrůda je výborná pro pěstování na balkonech a terasách. Pro dosažení dobré násady plodů vyžaduje pravidelné přihnojování v době květu. V této době volte hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, rostliny výborně reagují na hnojení na list.
PIMENTA DIOMAR

PIMENTA DIOMAR

PIMENTA DIOMAR

Všechny odrůdy, které máme v nabídce, jsou z našeho množení. V technické izolaci fóliových krytů. Tak, aby se zabránilo možnému opylení hmyzem. I když jsou papriky fakultativně samosprašné, při pěstování venku, nebo bez zaizolování síťovinou, je nebezpečí 20 – 25% cizosprášení. Snažíme se zajistit co nejvyšší odrůdovou čistotu nabízených semen. Jsme ale na "poli chilli", už jsem o tom psal - svým založením jsou původní krajové odrůdy z Karibiku a Indie částečně heterogenní. Prostě se u nich nějaký ten offtyp – přivandrovalec,občas  vyskytne.  Mne osobně toto vyhovuje. Už teď máme v naší bance semínek několik nových typů, které budeme v následujících letech čistit a dále homogenizovat – žlutou Marabu, oranžové miniHabanero…  Chilli jsou prostorem pro tvořivost.

O dalších novinkách příště... Najdete je již ale v sekci novinky. Ještě ne všechny, některé jsou ještě na zkoušce klíčivosti.


Váš Peter Gajdoštin