Miluji češtinu. S jejími dvojsmysly a trojsmysly.
Jako rodilý Slovačisko s tím většinou problém nemám. Neumím si ale představit, jak se může Angličan nebo Francouz naučit česky. Skloňování a časování se snad dají nadrtit, na vstřebání těch drobných nuancí je ale potřeba život navíc.
 
Prostě ty chilli žeru. Miluji je a chutnají mi. 
Co mne na nich štve, je dlouhá vegetační doba. A to, že ještě nemám vyčištěná všechna semínka z loňské sklizně a již je čas myslet na nové výsevy. Vidím to i podle vašich objednávek. Leden a únor jsou „chilli měsíce“ a nějaký sáček chilli, občas i dva, tři či pět se objeví v každé druhé objednávce.
 
V nabídce již máme šest desítek odrůd chilli. Neholduji těm nejpálivějším, sice máme I CAROLINA REAPER a TRINIDAD SCORPION, máme ale i spoustu skutečných specialit, které pěstuji raději. 
 
Jenom pár z nich pro inspiraci:
CITRON je nejkompaktnější odrůda pro truhlíky a nádoby. Není to ale trpasličí okrasná paprička, je to plnohodnotné chilli, ze kterého uděláte „chilli bonsai“ na první pokus, bez předchozích zkušeností. Plody jsou menší, citronově žluté, s pálivostí kolem 100.000 SHU. Vynikající násada!
Citron
 
Citron 2
 
CHEIRO ROXA je fotogenická brazilská „chilli-modelka“. Nezralé plody jsou zeleno fialové, při dozrávání získávají broskvové odstíny, vždy s nesmazatelnými tóny fialové. Vyfotit je tak, abyste zaujali pozornost, není umění. Pálivost kolem 200.000 SHU.
 
Cheiro Roxa
 
Sestra předchozí, odrůda FIDALGO ROXA je tak trocha ve stínu svého „čučavého“ sourozence. Ale není krásná…?
 
Fidalgo Roxa
 
 
PEITO DE MOCA jste si oblíbili. I navzdory tomu, že nás stále „zlobí“. V semenáčcích se objevují rostliny s plody růžovými a bělavými. Většinou si drží ten typický kapkovitý tvar i pálivost, ale stále se objevují. Čistíme a čistíme ji každým rokem, v izolaci foliového krytu. Mne osobně se ta růžová varianta moc líbí a snažím se ji stabilizovat.
 
PEITO DE MOCA
 
Peito Pink
 
Peito Pink
 
Našli jsme nový genotyp HABANERO ORANGE. Krásné lesklé plody, vysoká násada, ze jedním listem 3 i 4 plody. 
 
Hbanero Orange
 
Habanero Orange 2
 
PIMENTA DIOMAR mne fascinuje svojí násadou. Neznám jiné chilli, které by bylo schopné udržet v dobrých podmínkách takové množství plodů. 
 
Pimenta Diomar
 
Pimenta Diomar 2
 
A na závěr něco svítivého v tyto zimní dny. FATALI YELLOW . Komentář vynechám.
Ale pozor - je ostrá! Nepřibližujte se k ní s otevřeným ohněm...
 
FATALI YELLOW
 
FATALI YELLOW 2
 
Všichni „počítačoví mágové“ mi říkají, že lidé dnes nečtou. Že prý jsou moje příspěvky moc dlouhé. Zkrátit, zkrátit, zkrátit – zní dobře míněné rady.
Nebudu se jich držet.
 
Jestli jste někdo dočetl až sem, řeknu vám ještě jednu příhodu navazující na úvod. O tom, jak těžké je učit se češtinu.
Moji dobří kamarádi měli švagra Švýcara. Fausto se snažil učit česky, fakt snažil. Když dojel na návštěvu, chtěl mluvit pouze česky. Dostal špagety a jak to už u nás chlapů chodí, pokydal si košili omáčkou. Dříve než mu manželka stihla něco „milého“ říct, Fausto prohlásil: „Ja vím, ja vím, já svině“.
Když ho opravili, že není svině, ale prase, Fausto nechápavě zatočil hlavou: „vždyť to to samé“. 
Skutečně, je to to jedno zvíře. Ale jak má cizinec učící se češtinu rozlišit ty jemné nuance co je prase, svině, čuně nebo dokonce kanec. Vždyť to to samé, říká Fausto.
 
Váš Peter Gajdoštin.