Kategorie

Čekanka salátová Počet produktů: 3

Latinsky: Cichorium intybus L.
Slovensky: Čakanka obyčajná

Čekanka salátová - puková je vynikající, dieteticky hodnotná zelenina pro konzum rychlených puků v zimním období. Vyséváme v květnu do hluboko propracované půdy s pH minimálně 5,5. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití vyjednotíme na 10 - 15 cm. Kořeny sklízíme v září až v říjnu, když dosáhnou síly 3,5 - 4,5 cm. Z 1 m2 sklidíme cca 2,5 kg kořenů. Po seříznutí listů na 2 - 3 cm skladujeme kořeny až do

rychlení při teplotě 1 - 2°C a vysoké vzdušné vlhkosti.Rychlíme v nádobách s pískem nebo v hydroponii, v temných prostorách nebo se zakrytím černou folií. Čekanka salátová - hlávková - pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd v dobré kondici.Méně vhodné jsou přehnojené půdy. Optimální denní teplota pro její pěstování je okolo 25°C,noční teploty se smí pohybovat v rozmezí 8-15°C, teploty pod 8°C mohou způsobit zastavení růstu a vývoje.Aby se zastavilo vybíhání do květu, je třeba zajistit teplotu po celou dobu předpěstování min. 20°C a rané kultury před výsadbou neotužovat. Dále je třeba vyloučit další stresové situace během vegetace, které mohou být příčinou vybíhání - např. vysoké teploty, nedostatek vláhy. K dosažení tmavě červené barvy a dobře utvářených hlávek je nutný rozdíl mezi denní a noční teplotou 8 - 10°C.

Hnojení:N 80 kg N / ha
 P 100 kg P2O5 / ha
 K 100 - 150 kg K2O / ha
HTS1,3 - 1,5 g
v 1 g600 - 700 semen

SROVNÁNÍ ODRŮD 

odrůdakulturavýsevvýsadbadnůspon cm
Bravoraná pod krytem1. 3. - 15. 4.1. 4. - 10. 5.70 - 8530 x 30
letní15. 4. - 15. 6.10. 5. - 10. 7.65 - 7030 x 35
podzimní15. 6. - 10. 7.10. 7. - 1. 8.90 - 11030 x 35
ostatní
odrůdy
podzimní15. 6. - 10. 7.10. 7. - 1. 8.70 - 11030 x 35

 

 

  IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
DI BRUXELLESvýsev            
sklizeň            

Více informací
Zobrazeno 1 – 3 z 3 položek

Články

ČEKANKA SALÁTOVÁ - PUKOVÁ

ČEKANKA SALÁTOVÁ - PUKOVÁ

Zachutnali vám velké bílé čekankové puky, které jste si koupili v obchodě? Stejné si můžete vypěstovat sami na zahrádce, respektive ve sklepě....
Přečíst dál