Latinsky: Cichorium intybus L.
Slovensky: Čakanka obyčajná
Čekanka salátová - puková je vynikající, dieteticky hodnotná zelenina pro konzum rychlených puků v zimním období. Vyséváme v květnu do hluboko propracované půdy s pH minimálně 5,5. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití vyjednotíme na 10 - 15 cm. Kořeny sklízíme v září až v říjnu, když dosáhnou síly 3,5 - 4,5 cm. Z 1 m2 sklidíme cca 2,5 kg kořenů. Po seříznutí listů na 2 - 3 cm skladujeme kořeny až do
rychlení při teplotě 1 - 2°C a vysoké vzdušné vlhkosti.Rychlíme v nádobách s pískem nebo v hydroponii, v temných prostorách nebo se zakrytím černou folií. Čekanka salátová - hlávková - pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd v dobré kondici.Méně vhodné jsou přehnojené půdy. Optimální denní teplota pro její pěstování je okolo 25°C,noční teploty se smí pohybovat v rozmezí 8-15°C, teploty pod 8°C mohou způsobit zastavení růstu a vývoje.Aby se zastavilo vybíhání do květu, je třeba zajistit teplotu po celou dobu předpěstování min. 20°C a rané kultury před výsadbou neotužovat. Dále je třeba vyloučit další stresové situace během vegetace, které mohou být příčinou vybíhání - např. vysoké teploty, nedostatek vláhy. K dosažení tmavě červené barvy a dobře utvářených hlávek je nutný rozdíl mezi denní a noční teplotou 8 - 10°C.
Hnojení: | N 80 kg N / ha |
P 100 kg P2O5 / ha | |
K 100 - 150 kg K2O / ha | |
HTS | 1,3 - 1,5 g |
v 1 g | 600 - 700 semen |
odrůda | kultura | výsev | výsadba | dnů | spon cm |
Bravo | raná pod krytem | 1. 3. - 15. 4. | 1. 4. - 10. 5. | 70 - 85 | 30 x 30 |
letní | 15. 4. - 15. 6. | 10. 5. - 10. 7. | 65 - 70 | 30 x 35 | |
podzimní | 15. 6. - 10. 7. | 10. 7. - 1. 8. | 90 - 110 | 30 x 35 | |
ostatní odrůdy | podzimní | 15. 6. - 10. 7. | 10. 7. - 1. 8. | 70 - 110 | 30 x 35 |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||
DI BRUXELLES | výsev | ||||||||||||
sklizeň |