Chilli papričky se na našem webu zabydlely. A myslím, že se pomalu zabydlují i v české kotlině. Moje babička, která se narodila v roce 1905, mi jako malému vykládala o tom, jak se k nám  za jejího života dostaly sladké papriky. Jako novinka, kterou jako děti neznaly. Pro nás, později narozené jsou ž papriky zeleninou standardní a běžnou.  

Ale možná jsme u chilli papriček svědky právě takovéto introdukce nového fenoménu - fenoménu chilli. Ne že by se u nás pálivé papriky dosud nepěstovaly. Pěstovaly. Ale v posledních letech si získávají stále větší oblibu. Až dosud patřilo vše, co se u nás z paprik pěstovalo do druhu Capsicum annuum L. - paprika roční. Poslední roky jsou dobou rozšiřování do Česka exotických paprik - C. pubescens, C baccatum, C. frutescens a hlavně Capsicum chinense. Jsou pálivé. A jsou ještě pálivější. Již pár let jsou tyto papriky doménou nadšenců, kteří jim propadli, stále častěji je ale najdete i na standardní české zahrádce.

Sám jsem jim propadl také. A pozor, můžu říci z vlastní zkušenosti, závislost na capsaicinu je plnohodnotnou závislostí. Postupně si dáváte pálivé papričky do všech jídel, i do marmelády... Ale nejhezčí na této závislosti je to, že do marmelády z vlstní tvorby. Závislost na capsaicinu totiž vede k pěstování. A k hledání. K hledání nových a nových odrůd. Postupně přijdete na to, že nemusí pálit jako žiletky, můžou být i jemné. V tropech najdete i krajiny, kde je kuchyně co do pálivosti střídmější - např. Venezuela. Když začnete chilli papričky chutnat, oceníte na nich tu specifickou vůni a chuť, kterou prostě zeleninová paprika roční nemá. Ta dává nezaměnitelný akcent karibským nebo indickým jídlům. Člověku se v nose i na jazyku, ale hlavně "v hlavě" spojí tyto vjemy s pocitem pálení. A pak ochutnáte papričku, která voní ostře, chutí ostře  a... NEPÁLÍ. Nebo pálí úplně minimálně, s malým "ocáskem" pálivosti vzadu an jazyku. Takové jsem letos objevil v odrůdách VENEZUELN TIGER a NUMEX SUAVE ORANGE.

Obě jsou chutné. Ale jsou i krásné. Protože dalším znakem paprikomilců je estetično. Když se podíváte na kompaktní rostlinu C. chinense v nádobě, obalenou visícími červenými plody, nemůže vás estetično minout. Je hezká. Je krásná. Je ostrá.   
Letos jsme pěstovali přes 25 odrůd chilli. A semínka z technické izolace (ozřejmím příště) vám můžeme nabídnout. Již od minulého roku máme v sortimentu Habanero, Trinidady, Habanero Neon, Maraba Orange, Jamaica Hot Yellow. Podívejme se na pár našich přírůstků letošních.

Odrůda 7POT-7POD má podle ústního podání původ v příměru jedna paprička na hrnec chilli con carne nebo guláše, na sedm hrnců tedy sedm plodů. Jedná se o rostlinu, která plodí stabilně a snese i horší zacházení. Červené silnostěnné plody mají tvar špičatého Habanera.

7 POT - 7 POD

7 POT - 7 POD

FATALI je africkou specialitou. Je ceněna pro svoji výrazné citrusové a ovocné aroma a silnou  pálivost.  Plody jsou zvrásněné, podlouhle trojúhelníkovité, špičaté. Většinou jsou žluté, my vám nabízíme méně častou barevnou variantu FATALI RED. Paprika, která bude spolehlivě plodit i začátečníkovi.

fatali

GIANT WHITE HABANERO je vzácné Habanero se smetanově bílou brvou zralých plodů. Plody větší než u standardního červeného Habanera. Bohužel množství osiva je výrazně omezené!

GIANT WHITE HABANERO

Další netradiční barvou habanera je odrůda HABANERO PEACH se silnostěnnými plody broskvové barvy. Výborná plodnost.

HABANERO PEACH

HABANERO PEACH


Můj německý kolega odmítá dát na svůj web a e-shop se semínky zelenin ostré chilli. Říká, že jsou doménou specifických komunit lidí. Komunit, které žijí ve svém hobby uzavřeně a těžko mezi sebe někoho pustí.

Ale o tom příště…

Váš Peter Gajdoštin