Milí přátelé, venku zima, brrr.

Poletuje sníh. Ale ortodoxní zahrádkáři už mají papriky vysety. A ti nedočkaví už mají vyseta i rajčata.

Nebojte se, není pozdě. Na rajčata vůbec, ty mají ještě dva až tři týdny čas - na Josefa je termín, se kterým neprohloupíte. Pokud ale vysejete i semínka paprik teď, ještě dorostou. Pouze potřebují na klíčení teplo a teplo.

Včera jsem byl v obchode. V tom řetězci na 4 písmena. A nestačil se koukat. Španělské papriky, půl kila za 89,- Kč, kvadratické papriky bez koruny za 160 korun za kilogram. Trochu mám pocit, že se tento svět zbláznil. Řešení? Vlastní zelenina. Dnes již opět začíná dávat výrazně ekonomický význam. Možná se vrátíme k sezónnosti - v zimě kvašená zelenina, cibule, česnek, mrkev, petržel či řepa z vlastních zásob. Žili tak naše babičky, můžeme tak žít taky. 

Nechci se opakovat. Rady na výsev paprik naleznete v článku Výsev paprik a chilli. Jestli vás zajímá cokoli ohledně rajčat, podívejte se na 33 rad pro vypěstování zdravých a chutných rajčat. Ono se ty doporučení rok od roku nemění...

Všechna semínka našich rajčat a paprik splňují požadavky českých norem a zákonů. A musím vám říci, těch požadavků je stále víc.

Možná jste si všimli, že na sáčcích rajčat a paprik je na zadní straně rostlinolékařský pas - PLANT PASSPORT. Všechna osiva byla testována na nový karanténní virus - ToBRFV, virus hnědé vrásčitosti plodů rajčete. A všechna s negativním výsledkem. Naše fóliovníky kde množíme chilli jsou "čisté" a tento virus u nás nebyl detekován ÚKZUZem na žádném kontrolovaném vzorku. A testována je každá partie. 

Kromě toho u nás ÚKZUZ každoročně provádí kontroly dokumentace a semenářské kvality osiva, odebírá vzorky osiv na prodejnách a testuje klíčivost. A to ani nemluvím o BIO osivech, která jsou pod dalším dohledem. Administrativa se rozrůstá, musíme ale všem nařízením vyhovět, aby se k vám dostala osiva zdravá a vitální. 

Základním pilířem vaší spokojenosti je ale naše vlastní kontrola klíčivosti a u mnoha položek i vzcházivosti. Že nevíte jaký je v tom rozdíl? Klíčivost je procentuální poměr vyklíčených semen při testu na filtračním papíře. Vy ale dáváte semena do substrátu. A proto je lépe vypovídajícím parametrem vzcházivost - procentuální poměr vzejitých semen při výsevu v substrátu.

A tady se dostávám k tomu, co vám chci dnes ukázat. Loni v pozdním podzimu jsme dělali vzcházivost sklizených partií chilli. V sadbovačích, v substrátu. A mne bylo líto vyhodit na kompost krásně vzejité semenáčky chilli. Tak dostaly světlo na CC vozíku a já se pustil do "pokusu", jestli to vydrží do jara. Ten pokus má celkem logickou pointu - mnohé chilli jsou pozdní, často plodí až koncem léta a když je sklízíme na semena, výnos nebývá uspokojivý. Pokud se mi povede vypěstovat z listopadového výsevu skutečně silné sazenice, doufám že začnou plodit dříve a budeme mít semen "neúrekom". 

Má to ale i jeden háček. Některé sazeničky už začínají kvést. Je to znatelné hlavně u odrůd z druhu Capsicum annuum - paprika roční. Tak oštipávám poupata. A oštipávám. A oštipávám....

Pár fot pro vás z našich chilli:

Zde jsou semenáče v sadbovačích, pod světly, nepřesazovány po dobu 3 měsíců 

semenáče v sadbovači

semenáče

semenáče na ruce

semenáče 2

semenáče 3

semenáče 5

A zde jsou již rostlinky po přesazení do květináčků 8 x 8 cm

sazenice

sazenice 2

A některé už začínají nakvétat

nakvétající sazenice

Přátelé, tak jsem zvědav, jak to mí "chovanci" vydrží do poloviny května. Dám vám vědět 

Váš Peter Gajdoštin