Kategorie

Lufa Je zde 1 produkt.

Latinsky: Luffa cylindrica L.
Slovensky: Lufa

Je jednoletá popínavá rostlina, která pochází z jihovýchodní Asie. Nutností je vhodná pevná opora. Růst je bujný a vytvoří až dva metry vysokou, svěže zelenou dekorativní listovou stěnu doplněnou velkými, nejprve samčími, později samičími svítivě žlutými květy. Plody jsou delší světle zelené . Zpočátku vypadají jako salátové okurky, později mohou být i mírně cylindrické.

K jídlu používáme jen mladé příjemně aromatické, sťavnaté, křehké plody. Sklízejí se asi za deset dnů po opylení. Můžeme je použít do salátů, vařit, dusit s masem nebo nakládat do nejrůznějších nálevů, podobně jako okurky, tykve či patizony. Protože jsou nízkokalorické, hodí se i pro diety. Obsahují vitamíny a minerální látky. Při dozrávání v plodech vzniká celulóza, která je našemu tělu velice prospěšná.

Ze zralých plodů lze vyrobit výborné přírodní masážní žínky.

Semena lufy vyséváme do konce června , nejdříve do truhlíku, nebo přímo na záhon od konce května, vždy po dvou do jamky, asi dva centimerty hluboko. Při teplotě nad 20 °C a ve vlhké půdě vyklíčí asi za měsíc. Vzrostlé sazenice vysadťe asi osmdesát centimetrů od sebe nejlépe do skleníku či fóliovníku, nebo alespoň na slunný a před studenými větry chráněný záhon. Nezapomeňte na pevné opory!

HTS 10-12 g

 

 

Více informací
Zobrazeno 1 – 1 z 1 položky

Články

Prostě lufa

Prostě lufa

Občas se bráním. A občas podlehnu. Jsou zeleniny, které nepokládám za příliš vhodné do našich klimatických podmínek. Lufa je jednou z nich. Je...
Přečíst dál