Kategorie

Proskurník topolovka Je zde 1 produkt.

Latinsky: Alcea rosea L.
Slovensky: Topoľovka ružová

Proskurník je dvou až víceletá rostlina dorůstající výšky až 2 m, vytvářející v prvním roce přízemní růžici listů. Ve druhém roce vyhání až 2 m vysokou květní lodyhu, na níž rozkvétají velké černofialové květy mající až 10 cm v průměru. Kvete druhým rokem od června do září. Topolovka vyžaduje teplejší polohy chráněné před větrem. Daří se jí na půdě hluboké a bohatě zásobené živinami a humusem.

Květy s kalichy sklízíme ihned, jak rozkvetou (červen) a to nejméně jednou za dva dny. Uštipujeme těsně pod kalichem a to za plného rozkvětu. Nejlépe je sbírat květ v dopoledních hodinách po opadnutí rosy. Působí protizánětlivě a mírně projímavě. Chladí a uklidňuje sliznice, pomáhá při podráždění úst, hltanu, žaludku, střev a také při zánětech krčku močového měchýře. Užívá se např. při bronchiálním zánětu nebo chronickém zánětu žaludku a střev. Má také využití v potravinářství a lihovarnictví jako tmavopurpurové barvivo.

počet semen v gramu130
výsev    březen – duben
přímý výsevduben – květen do sponu 60 x 60 cm
výsadba  květen – červen
sklizeň natěčervenec – srpen

 

 

 

Více informací
Zobrazeno 1 – 1 z 1 položky

Články

Proskurník topolovka

Proskurník topolovka

Topolovka Topolovka růžová, je dvou i víceletá, mohutná rostlina dosahující výšky až 2 m. Hojně se u nás pěstuje jako okrasná rostlina. Má...
Přečíst dál