Kategorie

Paprika roční Počet produktů: 84

Latinsky: Capsicum annuum L.
Slovensky: Paprika ročná

Paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí jižního Slovenska a jižní Moravy. V ostatních oblastech žádá pěstování v krytých nebo chráněných prostorech. Nejvhodnější jsou záhřevné, humózní a dostatečně vododržné půdy. Pro polní pěstování vyséváme v krytých prostorách v první polovině března. Pro dobré vzcházení je třeba zajistit minimální teploty 20 - 22° C i v nočních

hodinách. Na stanoviště vysazujeme po 15.5. 

Hnojení:N 120 kg N / ha
 P 100 kg P2O5 / ha
 K 140 kg K 2O / ha
 chlévský hnůj 60 - 80 t/ha
HTS4 - 7 g
v 1 g130 - 250 semen
spon 50 x 40 cm po jedné, příp. po dvou rostlinách
Výsev 20.2. - 15.3.
Výsadba po 15.5.

SROVNÁNÍ ODRŮD

OdrůdaVzrůstSklizeňPoužitíTvar ploduBarva plodu ve zralostiPoznámka
technickébotanické
FOLIKAvyššív technické zralostipřímý konzumpřevislý jehlanecsvětle zelenáčervenáraná,určená pro pěstování ve folníku
AMYnižší až střednísběr v technické zralostipřímý konzumpřevislý široký jehlanecsmetanově bíláčervenáurčená pro pěstování ve foliovníku i na poli, vyniká vysokým výnosem a kvalitou
LYDIAstřední až vyššív botanické zralostizpracování, přímý konzum (sterilace)převislý delší jehlanecsvětle zelenátmavě červenáplod pevný (pravá kapie), pro pěstování na poli a ve vyšších polohách i ve foliovnících
VĚRAstřední až vyššív botanické i technické zralostipřímý konzumpřevislý jehlanecsvětle zelenáčervená 
ZORKAstřednív botanické i technické zralostipřímý konzum, zpracovánípřevislý delší jehlanecsvětle zelenáčervenáje možno i přirychlovat
JOVAstřednív botanické zralostipřímý konzum, sterilacerajčinový typsvětle zelenákarmínově červenáurčená výhradně pro pole
MARYŠAstřední až vyššív botanické i technické zralostipřímý konzum, sterilacepřevislý, širší jehlanecsvětle zelenákarmínově červená
SAMARAstřední až vyššív botanické i technické zralostike sterilaci celých i krájených plodůpřevislý "beraní roh"tmavěji zelenáčervenáojedinělý výskyt pálivých lusků
DRAKULAstřední až vyššív botanické i technické zralostizpracování, přímý konzum"kozí roh"světle zelenáčervenámírně pálivá
KORÁLstřední až vyššív botanické zralostipřímý konzum, sterilace, sušenítřešňovitý typsvětle zelenáčervenápálivá, možno i sušit
HODONÍNSKÁ SLADKÁ VZPŘÍMENÁstřední až vyššív botanické zralostisurovina pro sladkou kořeninovou paprikuštíhlý, vzpřímenýsvětle zelenáčervenáposkytuje vysoce hodnotnou surovinu
KARKULKAnízký, kompaktnív botanické zralostisurovina pro sladkou kořeninovou paprikuštíhlý, vzpřímenýsvětle zelenátmavě červenálusky jsou vzpřímeny nad rostlinou

 

 

Více informací
na stránku
Zobrazeno 1 – 12 z 84 položek

Články

Mexické chilli

Mexické chilli

Je to už dávno, neuvěřitelných 30 let. co jsem se toulal rok po Americe. Už to snad není ani pravda... Ale v té době jsem si zamiloval mexickou...
Přečíst dál
ALMA paprika

ALMA paprika

Ani ve starých maďarských knihách o zelenině nenaleznete zmínku o historii národní speciality - ALMA papriky. Prostě tu byla a je, spojena s...
Přečíst dál
MAXI papriky

MAXI papriky

MAXI papriky Úsloví „co je malé to je hezké“ neplatí vždy. Někdy máme náladu na „čím větší, tím lepší“. Papriky se často rozdělují do skupin –...
Přečíst dál
OHNIVEC a PÁLIVEC - rohaté papriky

OHNIVEC a PÁLIVEC - rohaté papriky

Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně. Intenzita pálivosti však u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně...
Přečíst dál
Papriková inspirace

Papriková inspirace

Letošní jaro a léto paprikám nepřálo. Navzdory tomu snad na ně nezanevřete a vyčleníte pro ně kus záhonu i na příští rok. Vždyť ty vlastní,...
Přečíst dál
Pálivé papriky nejsou jenom feferónky

Pálivé papriky nejsou jenom feferónky

  Ještě v nedávné minulosti bylo označení „feferónka“ vnímáno v české kotlině jako synonymum pro pálivou papriku. Kulaté, 1,5 - 2 cm velké...
Přečíst dál
RADMILA F1 - nová červená kapie

RADMILA F1 - nová červená kapie

Dle rozšíření paprik po všech kontinentech se ani nechce věřit tomu, že jsou původem z Nového Světa. Je tomu ale tak a kosmopolitní historie paprik...
Přečíst dál
Papriky čínské (Capsicum chinense) – nově v sortimentu

Papriky čínské (Capsicum chinense) – nově v sortimentu

Máme pro vás novinku úplně čerstvou. Přidali jsme do sortimentu papričky pálivé z nejpálivějších - BHUT JOLOKIA i TRINIDAD SCORPION. Škála odrůd z...
Přečíst dál
Papriky pro jaro 2015

Papriky pro jaro 2015

Papriky jsou první plodinou, semínka které začne zahrádkář na jaře shánět. Odrůd jsou desítky ne-li stovky. Jaké by t aleo bylo jaro, kdybychom pro...
Přečíst dál
SHISHITO a PADRON

SHISHITO a PADRON

Paprik máme zde na našem webu desítky, snad stovky. Nepočítal jsem je. Dvě, které jsme přidali letos, jsou pro „fajnšmekry“. Jsou to speciálně...
Přečíst dál
Výsevy paprik a chilli

Výsevy paprik a chilli

I když se v únoru již dny znatelně prodlužují, stále zůstává dle kalendáře měsícem zimním. Únor je ale i měsícem, kdy již musí zahrádkář ukončit...
Přečíst dál
Jak uspět s pěstováním paprik

Jak uspět s pěstováním paprik

Jsou zeleniny, které rostou samy. A pak jsou ty, o které se musíte starat od rána do večera. Paprika patří mezi ty druhé. "Slečny papriky" je třeba...
Přečíst dál
Blíží se čas výsevu paprik

Blíží se čas výsevu paprik

Nespěchejte. Čas výsevu paprik se sice blíží, ale ještě počkejte minimálně na konec ledna. Když vysejete v polovině února, nic nepokazíte. Teplo,...
Přečíst dál
Je čas výsevů

Je čas výsevů

Milí přátelé, venku zima, brrr. Poletuje sníh. Ale ortodoxní zahrádkáři už mají papriky vysety. A ti nedočkaví už mají vyseta i rajčata....
Přečíst dál
JALADURO F1 - nové jalapeno, ostré tak akorát.

JALADURO F1 - nové jalapeno, ostré tak akorát.

Chilli papričky se šíří světem a ani nás neobešli. Z tropů a subtropů se dnes jejich obliba přesouvá i do mírných pásem, v Evropě téměř až k...
Přečíst dál
Červené kapie

Červené kapie

Kdyby se vyhlašovala královna zahrady, paprika by určitě bojovala o zlatou korunku. Spolu s rajčaty a okurkami tvoří trojici, kterou naleznete na...
Přečíst dál