Konečně máme semínka chilli z letošní sklizně na e-shopu. O víkendu jsme tam doplnili prvních 11 odrůd a nabídka se začíná zakulacovat. Chillimilci nás už uháněli. Ale když to trvá - nejdřív je potřeba nechat plody chilli dozrát, pak je musíme sklidit, vyčistit semínka z plodů, nechat je vysušit. A pak ještě udělat zkoušku klíčivosti, než je můžeme pro vás nabalit. A to všechno v rukavicích, za slzení a kýchání.
Ale zde je prvních 11 čerstvých, letošních z naší loňské nabídky - AJI ROJO, BISHOP´S CROWN RED, HABANERO RED, BHUT JOLOKIA CHOCOLATE, NUMEX SUAVE RED, PEITO DE MOCA, PIMENTA DIOMAR, TRINIDAD SCORPION, TRINIDAD PERFUME, PEACH TRINIDAD SCORPION, PETER´S PEPPER ORANGE. A další přibydou v nejbližších dnech. Úroda byla letos výborná, zdá se že i klíčivost bude v pořádku.

chilli

A už pro vás máme připraveny i nové položky. Najdete je v sekci novinky. Zde jenom malá ochutnávka.

FIDALGO ROXA je "sestra" odrůdy CHEIRO ROXA, kterou máme v nabídce od loňska. Plody jsou mírně protáhlé, typického tvaru. Nezralé plody jsou temně fialové, v době zrání se zbarvují do světlofialova až růžovo fialova. Plod je menší, se silným leskem. Vysoká násada. Vyšší rostlina má dekorativní, zelenofialové listy.

FIDALGO ROXA

FIDALGO ROXA

fidalgo roxa


ROCOTO ORANGE je oranžová forma známé papričky ROCOTO původem z Peru. Plod je kulovitý o průměru 7-10 cm, se silnou dužnatou stěnou. Chuť je šťavnatá, středně pálivá. Odrůdy ROCOTO patří k druhu Capsicum pubescens - vyznačují se vyšší rostlinou s delšími internodii, listy i stonky jsou jemně chlupaté. Typický paprikový květ je tmavě modrý, s modrými tyčinkami. Nezaměnitelným znakem Capsicum pubescens jsou černá semena. ´V porovnání s ostatními paprikami je tato skupina odrůd odolnější k nižším teplotám. Neznamená to, že by snesly mráz, pouze lépe rostou i na podzim, při poklesu teplot, které již jiným druhům z rodu Capsicum nesvědčí

Rocoto Red a Orange

ROCOTO ORANGE.

Výjimečná a vzácnou, temně fialovou odrůdou je PIMENTA DE NEYDE. Někdy bývá označována i jako PIMENTA DA NEYDE. Paprička původem z Brazílie, pravděpodobně přirozený kříženec Capsicum chinense x Capsicum annuum. Jméno dostala podle paní, které na zahradě spontánně vyrostla. Jedny z nejtmavších listů, jaké v tomto druhu naleznete - tmavě fialové až černé jsou nejen listy, ale i stonky. Nejintenzivněji zbarvené jsou mladé listy, výrazně dekorativní je jejich spodní strana se zelenavým zabarvením a černými žilkami. Nezralé plody jsou černé, při dozrávání se vybarvují do temně fialova, na neosluněné části plodu jsou světlejší. Délka plodů 5 - 8 cm cm, šířka  1 - 1,5  cm. Stěna je tenčí ale tuhá, chuť výrazná, ostrá. Rostlina je středně vzrůstná, ve volné půdě dorůstá až 150 cm.

PIMENTA DE NEYDE

PIMENTA DE NEYDE

KVET


BLACK KOBRA je vzácná a výjimečná odrůda s bílo plstnatými listy i stonky. Působí tak, jako by ani nepatřila do rodu Capsicum.  Plody jsou menší, 5 - 7 cm dlouhé, jenom 5 mm široké, špičaté. Nezralé plody jsou zelené, za nižších teplot na podzim se vybarvují do černa. Zralé plody jsou jasně červené. Stěna plodu je tenčí, celý plod se výborně suší.

black kobraBLACK KOBRA

BLACK KOBRA květ

BLACK KOBRA


AJI FANTASY SPARKLY WHITE je sněhově bílá forma odrůdy AJI FANTASY. Tvarem plodu připomíná odrůdu BISHOPS CROWN, známou u nás jako "zvonečky". Plody jsou 4 - 7 cm široké, s širokou a dužnatou stěnou. Jsou středně pálivé, vhodné do salátu, na vaření i "na čerstvo". Rostlina je vyšší, dorůstající 150 cm, s tenkými větvemi vyžadujícími oporu. Násada plodů je výborná. Mladé listy jsou jemně zprohýbané, vlastnost, kterou jsem u žádné jiné papriky zatím nezjistil. Plody jsou vysoce dekorativní, můžete je skombinovat s červenou odrůdou BISHOPS CROWN. Obě odrůdy vám nabídneme později i ve směsi.

AJI FANTASY

AJI FANTASY

AJI FANTASY

AJI FANTASY

Váš Peter Gajdoštin