Po první ochutnávce nových chilli odrůd jsme tu s dalšími novinkami. V minulém příspěvku jsem vám představil 5 nových odrůd patřících k druhu Capsicum chinense. Rozšířili jsme ale i nabídku odrůd z druhu Capsicum baccatum  - paprika křídlatá. K druhem vyšším, dle našich zkušeností můžeme pouze odrůdu OMNICOLOR doporučit pro pěstování v truhlících. Ostatní odrůdy narostou i v truhlíku, kde mají omezený kořenový prostor, příliš vysoké. Ve volné půdě fóliovníku byly letos rostliny odrůdy AJI ROJO úplně nejvyšší z celého sortimentu – dorostli až do výšky 180 cm. Počítejte proto při pěstování papriky křídlaté s větším nárokem na prostor. Co za to nabízí na oplátku? Lepší odolnost k nižším teplotám, ze své domoviny v Peru je na ně částečně přizpůsobená. Výhodou jsou i větší dužnaté plody na delších stopkách. OMNICOLOR je opět výjimkou…

AJI ROJO
Tato odrůda má velké, sytě zelené listy a vyšší vzrůst – vyžaduje oporu. Velké, silnostěnné, sytě červené plody rostou na dlouhých stopkách po jednom z paždí listů. Dužina je šťavnaté, středně ostrá. Vyšší rostlina potřebuje k vývoji dostatek prostoru. SHU 30.000 - 50.000.

AJI ROJO

AJI ROJO

BISHOPS CROWN RED
Plody tvaru „biskupské koruny“ patří mezi větší chilli a vyznačují se silnější stěnou. Zrají do tmavě červené barvy. Rostlina je vyšší, s tenčími výhony, vyžaduje oporu, bez ní má snahu poléhat.

BISHOPS CROWN RED

V truhlíku není růst odrůdy BISHOPS CROWN optimální, výhony jsou slabé a rostlina nedrží vzpřímený růst. Má tendenci spíše převisat a růst neuspořádaně.

BISHOPS CROWN RED

OMNICOLOR (AJI OMNICOLOR)
Každý plod této odrůdy přechází v průběhu svého vývoje z barvy fialově bílé do bílé, pak oranžové až červené. Díky tomu je rostlina vysoce dekorativní a stále se měnící. Středně pálivá odrůda se štíhlými, špičatými plody. Plody mají středně silnou stěnu, jsou výborné na sušení, přímé zpracování i konzervaci. Na rostlině vyrůstají vzpřímeně, v průběhu vývoje ale převisají. Odrůda, která jako by „utekla z rodiny“ – jako jedinou z druhu ji můžeme směle doporučit pro pěstování v nádobách.  Rostlina dorůstá ve skleníku až 130 cm a potřebuje dostatečný prostor. V samozavlažovacím truhlíku, kde mají kořeny méně prostoru, je ale nižší a kompaktní.

OMNICOLOR

OMNICOLOR roste v samozavlažovacím truhlíku dostatečně kompaktně, s výbornou násadou plodů. Všimněte si vzpřímeně postavené mladé plody a visící plody starší.

OMNICOLOR

OMNICOLO|R

Ani tohle ale není v našem výčtu konec…Pokračování příště.
Váš Peter Gajdoštin