Latinsky: Cichorium endivia L.
Slovensky: Čakanka štrbáková
V našich podmínkách je pěstována endivie kadeřavá. V Itálii je považována za nezbytný doplněk každého zeleninového salátu, zvláště proto, že díky obsahu intybinu povzbuzuje chuť k jídlu. Všechny endivie vytváří velké hlávky, které stále houstnou a vnitřní část je proto vybělena a je nejlahodnější. Rostlina je bohatá na obsah minerálních látek.
Obdobně jako ostatní saláty a čekanky, potřebuje endivie hlubokou a propustnou humózní půdu, dobře zásobenou živinami, nejlépe z kompostů. Štěrbák je rostlinou krátkého dne, vyséváme jej od 15. června do začátku července. Výsevy provedené před 15. červnem často vybíhají do květu, pozdější nestačí narůst.
HTS 1,2 – 1,5 g
spon 30 x 35 cm
| kultura | výsev | výsadba | dnů | spon cm |
ENDIVIE | podzimní | 15.6.-10.7. | 10.7.- 1.8. | 90-110 | 35x35 |