Už je čas. Nastal termín pro výsev paprik i chilli papriček. Stále ještě máte nějaké dva týdny na výsev semínek, ale druhá polovina února je optimální termín.
Semínek je zatím dostatek a sortiment je téměř plný. Vše z naší vlastní produkce, z foliovníku izolovaného proti hmyzu, tak aby byla co nejvyšší odrůdová čistota. Prostě chceme, aby vám rostlo to, co jste vyseli...
Chtěl jsem vám zde psát rady k výsevu paprik a chilli. Jsou už ale zde v článku: https://dobrasemena.cz/clanky/vysevy-paprik-a-chilli.html

Tak jenom pro inspiraci pár mých oblíbených odrůd, i když jsem vám tu již představoval téměř všechny.
Dnes bych chtěl zmínit tu, kterou jsem si teď v průběhu zimy oblíbil a beru si ji sebou do mého oblíbeného "Chomoutu" na oběd. VIETNAMESE TEARS - "Vietnamské slzy" jsou papričkou malou, pouze 1,5 cm dlouhou a pár milimetrů širokou. Její plody pálí tak akorát a já si dám do guláše jednu, včera jsem měl i dvě. Jsou tenkostěnné a výborně se suší. Nějak mi dělá radost, rozdrtit si do guláše celou papričku, oproti tomu, když si tam nasypu prášek. Mám nasušenou i BHUT JOLOKII, tu si ale celou do guláše nedám.

VIETNAMESE TEARS

Vlevo VIETNAMESE TEARS vpravo TABASCO

VIETNAMESE TEARS a TABASCO


VIETNAMESE TEARS patří do druhu Capsicum frutescens, paprika křovitá. Roste vzpřímeně, metlovitě a na jedné rostlině jsou stovky a stovky plodů. Je příbuzná známější odrůdě TABASCO, ta má ale větší plody.
Včera jsem si nechal v naší domovské restauraci pivovárku Chomout celou skleničku, abych to nemusel nosit v kapse a nezapomněl na ně. Když tam budete a měli byste chuť na něco ostrého, požádejte obsluhu. Máte moje svolení. Lúďa vám to přinese. Ale pak neplakejte...

VIETNAMESE TEARS

„Co je malé, to je milé“ plně platí pro odrůdu CITRON. Střední pálivost 75.000 - 150.000 SHU jednotek. Perfektní do truhlíků na balkony a terasy. Ideální pro "chilli bonsaje".

CITRON

CITRON 2

CITRON 3

Miluji všechny naše odrůdy, ale vždy, ať si to člověk přizná nebo ne, má nějakého svého favorita, nebo favority. BAHMANIAN GOAT je u mne vysoko na seznamu. Získal jsem jej před léty z USA, už ani nevím,kde má přesně kořeny. Pálivost ve vyšší střední třídě, 300.000 - 650.000 SHU, má prostě grády. Ale hlavně - barva! Ona je růžová i oranžová v jednom. Jako většina chlapů, tak i já, rozlišuji pouze základní barvy spektra. Ale chilli mne naučily, že může být 15 odstínů růžové. A BAHMANIAN GOATmá ten odstín šestnáctý.

BAHMANIAN GOAT

Když se podíváte na fotky níže, to fakt není upraveno ve photoshopu. Ani jsme na tu rostlinu plody nevěšely na kancelářských svorkách. Ona je prostě PLODNÁ. Jestli tedy chcete něco pro začátečníka, volte BAHMANIAN GOAT. Jestli chcete něco pro fajnšmekra, rovněž hlasuji za BAHMANIAN GOAT.

bahmanian goat 2

BAHMANIAN GOAT 4

"Srdíčkovou chilli" jsme měli pouze jednu - PEITO DE MOCA. Malé plody jsou krvavě rudé a mají tvar kapky, nebo srdíčka. Jsou neskutečně hladké a lesklé na povrchu. Kompaktní rostlina prohýbající se pod stovkami plodů.

PEITO DE MOCA

Ale máme i novinku, z naší vlastní dílny – PEITO DE MOCA PINK – růžový analog, který jsme pro vás stabilizovali.

PEITO DE MOCA PINK

Pro vás, kdo jste už viděli a pěstovali chilli červené, žluté, oranžové, růžové, bílé i téměř černé máme dvě rarity. GREEN TRINIDAD SCORPION se štíhlými zelenými plody a TRINIDAD SCORPON KHAKI s plody v khaki barvě.

GREEN TRINIDAD SCORPION

GREEN TRINIDAD SCORPION

TRINIDAD SCORPION KHAKI

TRINIDAD SCORPION KHAKI

Váš Peter Gajdoštin