I když se v únoru již dny znatelně prodlužují, stále zůstává dle kalendáře měsícem zimním. Únor je ale i měsícem, kdy již musí zahrádkář ukončit zimní odpočinek a pustit se do prvních výsevů. Celer už měl být vyset a papriky „mají termín“. Únor je často i měsícem nesnází, málokdo má skleník vyhřívaný na 25°C a většina výsevů se proto odehrává v domácích podmínkách „za oknem“. Jak i v těchto ne úplně ideálních podmínkách uspět?

Světlo a teplo. To jsou dva základní parametry, které vaše semínka a rostoucí semenáčky potřebují. A právě v proporci těchto dvou faktorů bývá v únoru problém. Světla i tepla bývá ještě nedostatek.
Že vám papriky doma za oknem nejdou? Zkuste dodržet několik zásad:
•    nevysévejte příliš brzy
•    zvolte správný substrát
•    poskytněte sazenicím dostatek místa
•    teplotu při předpěstování upravte v závislosti na délce a intenzitě slunečního svitu.

osivo papriky

Jak postupovat krok za krokem:

  • S výsevem nespěchejte, druhá polovina února a počátek března je pro papriky dostatečná.
  • Vysévejte do kvalitního výsevního substrátu s nízkým obsahem živin a pH upraveným v rozmezí 6-8. Substráty kyselejší a zasolené jsou pro výsev a předpěstování sadby nevhodné, rostliny z nich jsou nevyrovnané, často chlorotické.
  • Pro výsev je vynikající i navlhčený hrubý Agroperlit.
  • Teplota je v době prvních dní po výsevu základem, měla být mezi 26 – 30 °C. Umístěte proto misku se semeny v nejteplejší místnosti v domě, klidně v koupelně.
  • Světlo není v prvních fázích klíčení podstatné, miska s výsevem může být i v tmě.
  • Hned jako se objeví na povrchu substrátu první „háčky“ rostlinek, přeneste výsev na světlo.
  • Když se začnou objevovat děložní lístky, snižte teplotu na 20-22 oC ve dne a 14-16 oC v noci.
  • Když jsou semenáčky dost silné, přepikýrujte je, vždy je zasaďte do kelímků hlouběji, tak aby byly děložní lístky i s růstovým vrcholem těsně nad povrchem substrátu.Důležité je, aby měly malé rostlinky pro svůj růst dostatek místa (světla), tj. 40-60 cm2 na jednu rostlinu, což odpovídá sponu 8x5 až 8x8 cm.

semenáče papriky

Pozor na umístění výsevů v prvních dnech na parapetu za oknem. „Sálavý chlad“ od oken je nejčastější příčinou problémů s klíčením semen papriky. Substrát ve výsevní misce může v době nad ránem prochladnout až na 10°C, co je teplota pro klíčící semínka devastující.

Dlouhé a vytáhlé rostlinky způsobuje disproporce mezi nedostatkem světla a vysokou teplotou. I když se vám zdá, že za oknem je sluníčka dostatek, jeho intenzita je na jaře podstatně nižší než v letních měsících.

Pro teplotu při předpěstování sadby platí zásada – čím kratší den a nižší intenzita světla, tím nižší teplota. Při prodlužujícím se dni a vyšší intenzitě světla můžeme teplotu zvýšit. 22°C za slunečného dne, 18 – 20°C za zamračena a 14 – 16°C v noci, jsou teploty optimální. Jestli je nemůžete dosáhnout, snažte se jim co nejvíce přiblížit.
1 – 2 týdny před výsadbou rostlinky otužujte – snižte výše doporučené teploty o cca 4°C.

Při předpěstování sadby zalévejte pouze 2 až 3krát týdně tak, aby byl pěstební substrát mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhký a suchý. Jedině tak zajistíte kořenům dostatečný přístup vzduchu a nedojde k jejich odumírání. Sazenice musí mít kořenové špičky stále bílé, jejich zhnědnutí je příznakem odumírání. Dle kondice rostlin a použitého substrátu můžete rostliny 2 x přihnojit krystalickým nebo tekutým hnojivem. Některé substráty ale obsahují startovací dávku pomalu se uvolňujících živin na 5 – 6 týdnů.

Optimálně vyvinutá sazenice papriky by měla být pevná, nepřerostlá, s prvními nasazenými květními poupaty. Stane-li se nám, že musíme vysazovat sazenice přerostlé, odtrháme nejdřív všechny kvetoucí květy včetně případných základů malých plůdků.
Do nevytápěného skleníku nebo foliovníku můžete vysazovat ve druhé polovině dubna, na venkovní záhon až po „zmrzlých“, v polovině května. Nespěchejte, lépe o týden později než o den dříve.

CHILLI jsou také papriky a pro jejich předpěstování platí stejné zásady. Snad ještě podtržené. Chilli jsou náročnější na teplotu při klíčení a klíčí delší dobu.

sazenice chilli

foliovnik se sazenicemi

sazenice chilli 2


kompaktní sazenice chilli

 

MONANTA─velmi raná paprika vhodná pro polní pěstování i pro fóliové kryty. Plody jsou silnostěnné a chutné, mají kónický tvar a světle žlutou barvu.  Uplatní se na přímý konzum i na konzervování. 

paprika MONANTA

KUBISTA F1 je velká, kvadratická paprika se sytě oranžovými plody dorůstajícími až 190 g.  Je středně raná, vhodná pro pěstování v nevytápěných sklenících a fóliových krytech.

Kubista

Dva beraní rohy – POSEIDON (pálivý) a ARTIST (sladký) můžete pěstovat na záhonu i ve fóliovnících. Jejich štíhlé plody zrají ze středně zelené do sytě červené barvy a mají výrazný lesk. Obě odrůdy vynikají vysokým výnosem, plody jsou nejchutnější sterilovány vcelku ve sladkokyselém nálevu.

ARTIST

POSEIDON

Váš Peter Gajdoštin