Několik let se věnuji profesionálně zelenině a květinám. A v průběhu let se vystřídalo několik mých „zeleninových favoritů“. Láskou na celý život jsou tykve, samozřejmě následovány rajčaty.

chilli

Ani ve snu by mne nenapadlo, že ale propadnu pálivým papričkám do takové míry, jako jsem jim propadl. U nás na Slovensku se říkalo rybářům „tichí blázni“. Myslím, že je to stejné i v Česku - jenom tak sedí, koukají do vody… A každou volnou chvilku obětují svojí zálibě. Tiší blázni ale nemusí být pouze rybáři.  Představuji vám jednoho pěstitele papriček. Těší mne – Peter Gajdoštin. Letos jsem chilli papričkám už obětoval půlku foliovníku a na příští rok budou mít nachystaný foliovník celý.  Nebojte, jenom ten menší – 6 x 30 m. A samozřejmě izolovaný proti hmyzu.

Část rostlin je vysazena ve volné půdě. A ty letos skutečně rostou. Některé odrůdy, např. AJI ROCO z druhu Capsicum bacatum, již mají 150 cm.

Druhou část odrůd, téměř všechny odrůdy, které jsou na záhonu, mám vysazeny v samozavlažovacích truhlících. Ty jsou připraveny přrávě pro vás, aby jste je mohli vidět. Budou na podzimní Zahradě Čech v Litoměřicích a na Hortikompleu – podzimní Flóře v Olomouci.

Chilli v truhlíkách

A proč člověk chilli propadne? Pálivé a závislost na capsaicinu je jednou stránkou. Druhou je krása těchto rostlin. Zde pár úplně čerstvých fotek pro její zdokumentování.

Odrůdu VENEZUELAN TIGER jsme loni introdukovali do Česka. A letos nezklamala. Zaplodila překrásně.

Venezuelan Tiger

CHEIRO ROXA je krásná a málo pěstovaná chilli s fialovými plody i listy.

CHEIRO ROXA

PEITO DE MOCA

PEITO DE MOCA


Třetím faktorem povzbuzujícím lásku k chilli je „pole neorané“, terra incognita. Chilli papričky jsou dnes snad poslední zeleninou, na kterou se zatím nevrhly nadnárodní firmy a nezařadily je do svých šlechtitelských programů. V chilli je stále co objevovat – hledat nové formy a nové odrůdy. Mnohé chilli jsou krajovými odrůdami s obrovskou variabilitou. Tak, jak to bylo asi s rajčat nebo paprikami před sto či dvěma sty roky.  Někdy se vám stane, že odrůda, kterou vysejete, není úplně homogenní a najdete rostlinky s plody odlišnými. Někdy méně, někdy i hodně. Ale to je na chilli to úžasné.

Váš Peter Gajdoštin