Latinsky: Pastinaca sativa L.
Slovensky: Paštrnák siaty
Pastiňák je zatím méně používanou zeleninou, pěstuje se pro kořeny, které se vzhledově velmi podobají petrželi, chutí připomínají mrkev. Ve srovnání s mrkví však obsahují více vitamínu C - 180 mg na 1000g - a méně provitamínu A, z dalších vitamínů pak obsahují vitamín E a B12. Pastiňák je plodinou druhé tratě, pěstitelsky nenáročný. Vyhovuje mu vlhčí prostředí, daří se mu i ve vyšších polohách, snáší i mírné zastínění.
Vyžaduje hluboké hlinitopísčité půdy s dostatkem humusu, čerstvé hnojení působí nepříznivě na skladovatelnost. Sejeme brzo na jaře do řádků 30 cm vzdálených, v řádku jednotíme na 4 - 7 cm. Sklízíme na podzim, dobře přezimují na záhoně.
Hnojení: | N 90 kg N / ha |
P 350 kg P2O5 / ha | |
K 120 kg K 2O / ha | |
HTS | 4 - 5 g |
v 1 g | 200 - 250 semen |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||
Dlouhý bílý | výsev | ||||||||||||
sklizeň |