Kategorie

Chřest Je zde 1 produkt.

Latinsky: Asparagus officinalis L.
Slovensky: Šparglˇa

Chřest vyséváme na jaře do pařeniště nebo na výsevní záhon, kde sadbu po vyjednocení předpěstováváme 1 až 2 roky. Předpěstované trsy po přezimování vybereme a vysazujeme na trvalé stanoviště do brázd hlubokých 20 – 30 cm. Krčky se zahrnou asi 10 cm vrstvou zeminy a na narůstající stonky postupně přihrnujeme zeminu do výše

20 – 30 cm. Nad zem necháme vyčnívat asi 10 cm dlouhou část. 

Užitkovou částí jsou pazochy, dužnaté mladé výhonky. Ty získávají jemnost tím, že se nechávají vyvíjet pod povrchem půdy. Jsou bílé a jen na světlo pronikající špička se barví do růžovofialova. Od prvního sklizňového roku se přihrnováním vytvoří hrůbky kypré zeminy, kterými pazochy prorůstají. Až jsou 15 – 18 cm dlouhé, sklízíme je odříznutím nožem pod zemí nebo po odhrnutí zeminy a musíme dávat pozor, aby sousední pazochy zůstaly nepoškozené.Toto tradiční bělení se často nahrazuje krytím rostlin černou folií přehozenou přes podélně natažený drát ve výšce asi 30 cm. První dva roky po výsadbě chřest nesklízíme, aby rostliny zesílily a teprve až v dalších letech můžeme denně sklízet po několik týdnů. Sklizeň obvykle končí koncem června. Při kvalitním ošetření můžeme počítat s dobrým výnosem 15 až 20 let.  

HTS 18-25 g

Více informací
Zobrazeno 1 – 1 z 1 položky

Články

Poslední den v roce

Poslední den v roce

Poslední den v roce mne chytne taková bilanční a dozadu-se-koukající nálada. I když si říkám – je to den jako každý jiný. Kdybychom se rozhodli, že...
Přečíst dál