Můj německý kolega odmítá dát na svůj web a e-shop se semínky zelenin ostré chilli. Říká, že jsou doménou specifických komunit lidí. Komunit, které žijí ve svém hobby světě uzavřeně a těžko mezi sebe někoho pustí.
Možná má pravdu. No pro svůj "odpor k zařazení chilli" má i racionální důvod - kde sehnat spolehlivý zdroj osiva jednotlivých odrůd? Všechny druhy z rodu Capsicum mimo Capsicum annuum nepodléhají evropské semenářské legislativě. Proto se dají více méně volně distribuovat. A mnohokrát jsou osiva vyráběna a distribuována za podmínek, které stabilitu a vyrovnanost odrůdy nezajišťují.  Přeloženo do běžné řeči – odrůdy jsou často nevyrovnané a v jedné odrůdě můžete najít rostliny s jinými než deklarovanými vlastnostmi. Je to na závadu? Nevím sám. Původní odrůdy z Indie, Trinidadu, Karibiku, Jižní Ameriky nebo Afriky jsou v podstatě odrůdami „krajovými“. Místní lidi je „šlechtili“ dlouhá léta přirozeným výběrem rostlin nejlepších, nejchutnějších, nejpálivějších… Bez znalosti biologie nebo základů šlechtění. Nebazírovali na tom, že papriky musí být uniformní. Tyto odrůdy vždy zahrnovaly menší nebo větší variabilitu. V odrůdě BHUT JOLOKIA najdete většinu plodů červených, občas se ale i v původním materiálu z Indie objevily genotypy žluté, smetanové, broskvové nebo dokonce temně hnědé. My Evropané jsme ale zvyklí mít vše definováno. Proto vznikají odrůdy BHUT JOLOKIA PEACH nebo BHUT JOLOKIA CHOCOLATE…  
Druhým problémem „domácí výroby osiva“, která je u pálivých paprik distribuovaných na internetu častá, je malá znalost biologie rostliny a zásad šlechtění. Paprika je považována za rostlinu samosprašnou. Je zde ale malé „ale“. Paprika je pouze fakultativně samosprašná - při vyšších teplotách, nebo za přítomnosti hmyzích opylovačů dochází i u tohoto druhu k cizosprášení – opylení pylem odrůd pěstovaných poblíž. Květy papriky jsou sice drobné a pro hmyz neatraktivní, v poslední době ale hlavně čmeláci „dělají paseku“ a květy paprik navštěvují. Na samosprášení pak není spoleh. Můžete nad tím mávnout rukou – nějaké promile cizosprášení se ztratí. Ono to promile ale může v teplých letech narůst a dle našich zkušeností dosahuje 15 - 20%. Znamená to, že pětina semen sklizených z rostlin pěstovaných běžným způsobem může být zkřížená s jinými genotypy.

Co s tím? Řešení je známe, ale pracné.
Můžete pěstovat jednu odrůdu a zajistit, aby se v okruhu cca 1 kilometru kolem nevyskytly rostliny jiné odrůdy stejného druhu. Že je to v kulturní české krajině prakticky neproveditelné? Souhlasím.
Druhým způsobem je tzv. technická izolace. Odrůdy paprik můžete pěstovat ve skleníku nebo foliovníku vedle sebe, musíte ale zajistit, aby se do „společného prostoru“ nedostal žádný hmyzí opylovač. Všechny větrací otvory je nutno zakrýt síťovinou proti hmyzu. Takovéto „izolátory“ najdete na každém šlechtitelském pracovišti. Všechny odrůdy chilli papriček, které vám na našem webu z vlastní produkce nabízíme, pochází z foliovníku zajištěného takovou technickou izolací. Pěstování je pracnější, výsledkem jsou ale vyrovnané odrůdy.

Letos se naše nabídka chilli rozrostla o „čokoládové“ odrůdy. Hnědá je v tomto druhu poměrně hojně zastoupena. A nemyslete si, že se jedná pouze o barevné varianty, kde je pálivost nižší. Hnědé odrůdy pálí jako čert. Omlouváme se, letos se asi na všechny zájemce o čokoládové chilli nedostane, nabídka semen je omezena. Zatím ale na skladě jsou odrůdy BHUT JOLOKIA CHOCOLATE, NAGA BLACK, HABANERO CHOCOLATE, SCOTCH BONET CHOCOLATE a TRINIDAD SCORPION CHOCOLATE.

NAGA B"ACK

HABANERO CHOCOLATE

BHUT JOLOKIA CHOCOLATE

BHUT JOLOKIA CHOCOLATE

SCOTCH BONNET CHOCOLATE

TRINIDAD SCORPION CHOCOLATE