Chilli jsme jenom teď dosbírali, vybrali semínka, udělali u nich klíčivost... a už je za chvíli termín k jejich výsevu. Jsou to prostě krásky velice náročné, vyžadující celoroční péči a hýčkání.

Letos se nám sortiment rozrostl. Zatím u nás najdete v sekci NOVINKY 16 chilli a další „čekají v řadě“ na pozitivní testy klíčivosti. U nás je to jinak než v karanténě – kdo je pozitivní, ten může do světa.

Naše letošní chilli novinky jsou pro vás, kteří je milujete. Jejich chuť, vůni i krásu. Pokud hledáte jenom co nejvyšší hodnotu SHU, a to co není pod 1.000.000 vás nezajímá, pak si mezi letošními novinkami nevyberete. Těch super-ostrých chilli již máme v sortimentu dost – TRINIDAD SCORPION, BHUT JOLOKIA, NAGA MORICH, FATALI.. v jednotlivých barevných kombinacích.

Vše ovšem není jenom o pálivosti. Stále se ještě setkávám na degustacích nebo výstavách (kterých bylo letos poskrovnu) s obligátním dotazem – která je ta nejostřejší? Která má alespoň milion? (Myšleno SHU). Musím se přiznat, už mi tyto otázky připadají takové... no, jak to slušně říct – generalizující a povrchní. A možná jenom poplatné dnešní době, kdy jsou idolem hvězdy a hvězdičky všeho druhu.

Zkusím něco trochu osobního. Jezdím Fiatem Doblo. Je to auto dost velké, dost silné i dost pohodlné, uveze hodně nákladu a když chci, můžu do nej naložit i celou rodinu. Takový prima parťák. Vím, že jedno z nejrychlejších silničních aut je Bugatti Chiron. Nemusím jej ale vlastnit, ani nemám touhu se v něm svézt. A do Prešova bych v něm 50 velkých krabic semen stejně nedovezl...

A tak nějak vnímám i chilli. Ty nejostřejší jsou často „nudné“. Ony jenom pálí. Už ani nepěstuji Carolinu Reaper, toho oficiálního šampiona. Ona za to nemůže, ale ty neustálé dotazy na tu nejostřejší mi ji trochu znechutili. A upřímně – málokdo z vás rozliší po zakousnutí, jestli má plod 1.000.0000 nebo 2.000.000 SHU. Již ani plod ostrý 500.000 SHU nesníte celý na posezení.

Letošní novinky jsou prostě jiné. Jsou jemné, pálivé tak akorát. Ale každá z nich je svým způsobem krásná. V první části představíme odrůdy z druhu Capsicum baccatum a Capsicum sp.,  kde přiřazení k jednotlivému druhu není jasné a pravděpodobně vznikly mezidruhovovou hybridizací.

BARRA DO RIBEIRO (C. baccatum) je další brazilskou kráskou, do které jsem se zamiloval. Nese jméno malé vesnice, ze které pochází. Plody jsou kulaté, s typickou špičkou, o průměru 2 – 3 cm, na delší stopce rostoucí vzpřímeně. Plod je výrazně lesklý a v průběhu vývoje mění barvu z bílé do žluté, oranžové až červené v době zralosti. Nejhezčí a nejkontrastnější je ale jeho fialové zbarvení, které se projevuje při nižších nočních teplotách, u nás typicky na podzim. Rostlina je vyšší, ve volné půdě dosahuje až 120 cm, má slabší výhony a vyžaduje oporu. Středně pálivá odrůda s ovocnou chutí, tužší a křupavou stěnou.  SHU 5.000 – 15.000.

BARRA DO RIBEIRO

BARRA DO RIBEIRO 2

BARRA DO RIBEIRO 3

Krásný květ Capsicum baccatum.

BRAZILIAN STARFISH (C. baccatum) je netradičně tvarovaná chilli s ploše diskovitými plody ve tvaru mořské hvězdice. Menší plody, 2 – 3 cm v průměru, zrají z tmavě zelené do červené barvy. Jsou příjemně pálivé a aromatické. Rostlina je vyšší, dorůstající 150 cm, vyžaduje oporu. SHU 10.000 – 30.000.

BRAZILIAN STARFISH

BRAZILIAN STARFISH 2

BRAZILIAN STARFISH 3

PIMENT CURRY (C. baccatum) tvoří poměrně velké, 10 – 15 cm dlouhé, mírně zvrásněné plody se špičkou. Vyšší rostlina vyžaduje oporu, je ale velmi plodná. Výnosná a na papriku křídlatou velmi raná odrůda. Plody jsou na dlouhých stopkách, mají ovocnou chuť a jsou středně ostré. Krajová odrůda z Mauriciusu, kde se tradičně plní masovou nádivkou, obalí ve strouhance a vysmaží. SHU 20 – 40.000.

PIMENT CURRY

PIMENT CURRY 2

PIMENT CURRY a AJI ROJO

AJI FANTASY je třetí do série „zvonečkových paprik“. Tato má žluto bílé zabarvení plodů a je příbuzná odrůdám BISHOPS CROWN RED a AJI FANTASY SPARKLY WHITE. Plody tvaru „biskupské koruny“ mají silnou stěnu a průměr 46 cm. Zrají do světle žluté barvy, jsou výrazně sladké s minimální pálivostí. Rostlina je vyšší, s tenčími výhony, vyžaduje oporu, bez ní má snahu poléhat.

AJI FANTASY

AJI FANTASY 2

AJI FANTASY 3

PURPLE UFO (Capsicum sp.) je výjimečně krásnou rostlinou s plody temně fialovými, zrajícími postupně do sytě červené barvy. Název UFO se vztahuje k tvaru plodu, která má u stopky výrazný val a rovnoměrně se zužuje do špičky. Ten název se mi moc nelíbí, ale je zavedený, tak jej prostě musíme respektovat. Plod má rozměry cca 5 x 4 cm. Je křupavý, s ovocným aromatem, středně pálivý. Rostlina je štíhlá, vzpřímeně rostoucí, vyšší, dosahující až 150 cm ve volné půdě. I když roste vzpřímeně, vyžaduje oporu.Chilli nenáročná na pěstování, s výborným zdravotním stavem. SHU 30.000 – 50.000.

PURPLE UFO

PURPLE UFO 2

PURPLE UFO 3

BANGALORE WHIPPET´S TAIL (Capsicum sp., pravděpodobně C.frutescens x C. annuum) Rostlina dosahující do výšky 100 – 120 cm nese 2 cm široké a až 25 cm dlouhé plody. V ideálním případě jsou rovné, často jsou ale pokroucené nebo spirálovitě stočené, zrající ze zelené do tmavě fialové barvy. Nenáročné chilli s vysokým a spolehlivým výnosem. SHU 20.000 – 50.000.s

BANGALORE WHIPPET´S TAIL

BANGALORE WHIPPET´S TAIL 2

BANGALORE WHIPPET´S TAIL 3

Občas mám pocit, že některé naše chilli již „nejsou pro lidi“. Tím myslím, že nejsou pro „normální lidi“, jsou pro „chilli blázny“. Pro ty, kteří této plodině propadli a milují ji. Tak jako kaktusáři milují svoje kaktusy, nebo pěstitelé bonsají svoje malé stromečky. Máme již chilli, které jsou z hlediska prodejnosti marginální, skutečně okrajové. Ale máme je proto, že jsou jiné. Někdy se mi zdá, že se z nás stává taková malá chilli genobanka. Ale když já jsem sběratel.

Semínka chilli najdete v Česku v mnoha e-shopech. Občas i tam, kde vyrábí chilli omáčky a pasty, kde semínka jsou vlastně „přidružený produkt“, nechci-li říci odpad, který se dá zpeněžit.

U nás je to naopak. Semínka jsou to stěžejní, chilli pasty si vyrábíme jenom pro vlastní spotřebu. A semínkům vše podřizujeme. Chilli pěstujeme v „technické izolaci“ fóliovníků zabezpečených sítěmi proti hmyzu, abychom zabránili vzájemnému překřížení. Genotypy posbírané z celého světa „čistíme“, odstraňujeme typy, které odrůdě neodpovídají. Pokud není odrůda stabilní, snažíme se ji homogenizovat, než ji pustíme do světa. Někdy je to u chilli poměrně složité, v Indii nebo Africe se na homogenitu až tak nedbá. V Mexiku a jižní Americe jsou zase genotypy vybírány po generace a rok nehraje takovou roli jako u nás.

Tak vám děkuji, že jste dočetli až sem. Myslím, že až sem se dostanou jenom skuteční chillimilci.

Váš Peter Gajdoštin