K tomuto textu mne inspiroval dotaz paní Koukalové z Olomouce:
Dobrý den, aktuálně pěstuji Cheiro Roxa, Bhut Jolokia, Scorpion Red a okrasnou PYRAMID. Papričky od začátku jedou výborně, momentálně začínají nakvétat, ale bohužel se také začíná opakovat scénář z minulého roku (to jsem měla ale pouze okrasnou chilli): květů je spousta, ale odkvetou a popadají, plody se tvoří minimálně. Prosím o radu! Papričky mám v truhlících na okně v bytě, i na okenním parapetu venku.

V minulém roce jsem se setkal s podobnými stesky zahrádkářů, když viděli naše bohatě zaplozené chilli v truhlících na výstavách v Litoměřicích i v Olomouci – „jak je můžete mít tak ověšené plody, ty moje většinu květů shodily“. Takto vypadaly papriky loni.

chilli truhlíky

chilli 2015

Habanero neon
 
Nejdřív trochu teorie:
-    paprika je samosprašná, problémy s opylením proto z 90% nejsou příčinou shazování květů (tak jako to může být u okurek, cuket, melounů…)
-    paprika je teplomilná, chilli zvlášť – skleník nebo foliovník jsou pro ně v našich podmínkách ideální. Pokud pěstujete chilli v bytě nebo na balkóně, potřebují maximum světla a teplo. Severní balkón není vhodný.
-    chilli můžete pěstovat v truhlících, rostlina v truhlíku je ale maximálně závislá na vaší péči.
-    chilli vyžadují vysoce kvalitní substrát s dostatkem organické hmoty, neslévavý. Papriky nesnáší přemokření ani zasolení – vysoký obsah hnojiv (solí) v substrátu.
-    papriky potřebují k nasazování plodů dostatek světla. Při pěstování v bytě může být  „přítmí“ na okně příčinou sprchávání květů.

Základem pro úspěšné pěstování chilli je „zdravý selský rozum“. Sledujte svoje rostliny, jestli netrpí chorobami nebo škůdci – příliš zkrabacené listy můžou signalizovat napadení mšicemi, roztočíkem širokým nebo sviluškami. Sledujte vývoj svých chilli – světlá barva listů může indikovat nedostatek dusíku, sytě zelená ruku v ruce s nadměrnou velikostí listů zase jeho nadbytek. Přílišné přehuštění rostliny vyžaduje opatrné vylomení některých spodních výhonů a její prosvětlení.

chilli ve foliovníku

Samozavlažovací truhlíky jsou pro chilli ideální. Zajistí dostatečné zásobování vodou i v době plného růstu rostlin chilli. Dejte pouze pozor při výsadbě sazenic a v počáteční fázi jejich růstu – neplňte zásobník vodou po okraj, sazeničky jsou citlivé na přemokření. Pokud používáte klasické květináče nebo truhlíky bez zásobárny vody, musíte věnovat „vláhovému režimu“ vašich rostlin větší pozornost.

chilli

Většina odrůd chilli patří k druhu paprika čínská, Capsicum chinense. V omezeném kořenovém prostoru rostliny rostou tyto odrůdy kompaktně a dosahují výšku pouze 30 cm. Výška i habitus rostlin jsou odrůdovou vlastností. Počítejte s tím, že mladé rostliny chilli rostou podstatně pomaleji než kultivary papriky roční (Capsicum annuum).

Mnoho kultivarů chilli má tendenci k značnému větvení – z paždí spodních listů vyrůstají výhony, které rozvětvují rostlinu. Někdy ovšem dochází k přílišnému zahuštění rostliny, co není žádoucí hlavně při pěstování v nádobách. Plody potřebují pro svůj vývoj a růst dostatek slunce. Ne vždy platí, že čím více výhonů, tím vyšší výnos. Boční výhony vyrůstající ze spodu rostliny můžete redukovat, odstranit opatrným vylomením, nejlépe v počátečním stadiu jejich růstu. Jakmile začne hlavní výhon větvit, tyto jeho boční větve již neodstraňujte - násada plodů přirozeně omezí růst rostliny.
BHUT JOLOKIA PURPLE


Vláhový režim je pro pěstování zásadní. Substrát musí být přiměřeně vlhký, ne přemokřený a musí obsahovat určité množství vzduchu. Chilli snesou mírné proschnutí substrátu mezi jednotlivými zálivkami. Rostliny by ovšem neměly vykazovat viditelné znaky vadnutí. Silný vláhový stres může být rovněž příčinou sprchávání plodů. Nezalévejte své chilli každý den, zálivka 2 x týdně by měla být dostatečná. Toto pravidlo není absolutní - četnost zálivek závisí na poměru velikosti rostliny a velikosti pěstební nádoby. Když budete mít velkou a dobře živenou rostlinu v malé nádobě, bude vyžadovat častější zálivku.

Hnojení je pro udržení plodů velice důležité. Při nadbytku dusíku rostlina vykazuje silný vegetativní růst, má temně zelené listy ale nižší násadu květů. Pokud je vaše chilli (C. chinense) v dobré kondici, nasazuje v rozvětvení 3 – 5 květů. Asi je všechny neudrží, takže spadení části z nich je standardní. Abyste podpořili co nejbohatší násadu, přihnojte rostlinu chilli plnosložkovým hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Nám se výborně osvědčil WUCHSAL SUS CALCIUM, je sice dražší, ale možná on je příčinou výstavních rostlin v truhlících. Postřik na list tímto hnojivem dodává rostlině přijatelný vápník, prvek, který je nezbytný pro vývoj plodů (zamezení vzniku suché hniloby z deficience přijatelného Ca).

BHUT JOLOKIA PURLE

Škůdci můžou napáchat na vašich rostlinách spoustu škod a jejich sání může být rovněž příčinou opadu plodů. Mšice, svilušky a třásněnky škodí na paprikách nejčastěji. V posledních letech se rozšiřuje roztočík široky (Polyphagotarsonemus latus), který saje na plodech a na růstových vrcholech. Plody jsou deformované, s typickým „kožovitým povlakem“, růstové vrcholy bývají rovněž silně deformované a zkrabacené.

Na závěr ještě to, co jsem zdůrazňoval na počátku – sledujte svoje rostliny. „Zpívejte jim“ píši samozřejmě v uvozovkách, ale vystihuje to péči, kterou jím musíte věnovat.

A když si nevíte rady, obraťte se na odborníky. Mne se osvědčila naše Micina, která s paprikami ( a mezi paprikami) ulehá  a ví o nich vše.  :o))

Micina v paprikách

Váš Peter Gajdoštin