ALMA PAPRIKAAni ve starých maďarských knihách o zelenině nenaleznete zmínku o historii národní speciality - ALMA papriky. Prostě tu byla a je, spojena s maďarskou kuchyní pupeční šňůrou  stejně jako maďarský guláš. I když Maďary trochu podezírám – všechny papriky jsou původem ze střední Ameriky a byly dovezeny do Evropy nejdřív v 17. století. Jak je to tedy s tou věčností? Ale odpusťme jim to, pravý česky řízek se taky velice podobá „viener schnitzel“. A historie 300 let pro maďarskou národní specialitu je  krásná.
 

ALMA paprika je označení pro jablíčkovou papriku žlutozelené barvy. Zraje do červena, ale v tomto stadiu se prakticky nesklízí. Pravá ALMA paprika je kulatá, žlutozelená, s hrubou stěnou plodu. Vyniká plnou chutí a aroma. Stěna plodu je šťavnatá a sladká, jádřinec a žilky mírně pálí, podobně jako u nám známé PCR. Pěstitelsky má stejné nároky jako ostatní zeleninové papriky - dá se pěstovat ve skleníku i fóliovém krytu, na záhřevných lokalitách i venku.

ALMA PAPRIKA Tajemství ALMA papriky je v její přípravě. Receptů je tolik jako na zmiňovaný guláš. Mají ale jedno společné – konzervaci celých plodů v sladkokyselém nálevu. Plody drobnoplodých odrůd se konzervují vcelku, spolu s jádřincem a semeny, stejně jako kozí rohy. Lahůdkou jsou větší plody plněné zelím. Odstraňte stopku plodu (nemusíte vybírat jádřinec ani semínka) a  naplňte plod nakrájeným zelím. Zalijte plody ve sklenici nálevem „na okurky“ a sterilujte.  Pravá ALMA paprika má pálit. Do sklenice s plody můžete vložit jednu až dvě feferonky. Jeden z originálních receptů radí dát malou feferonku do každého plodu. To již ale ALMA paprika nepálí – to hoří. Plody naplněné zelím se dají konzervovat i mléčným kvašením, stejně jako naše tradiční kysané zelí.
Odrůda CZENTESI CSÍPOS, jak poznat již z názvu, je ta pravá maďarská ALMA paprika. Vyzkoušejte ji, určitě nezklame.