Paprik máme zde na našem webu desítky, snad stovky. Nepočítal jsem je. Dvě, které jsme přidali letos, jsou pro „fajnšmekry“. Jsou to speciálně papričky pro grilování, respektive pečení nebo dušení. Na syrovo je jejich stěna tenká a chuti trávovité. PADRON, jméno té první vám možná něco řekne, SHISHITO je ale u nás zatím neznámou.

Paprika PADRON, někdy označována i jako PIMENTA DE PADRON je specialita pocházející ze severozápadního Španělska, z okolí městečka Padrón. Papričky jsou  5– 8 cm dlouhé, mírně svraštělé, zelené, zrající do červena.

PADRON

Sklízejí se nezralé a celé plody se připravují na grilu nebo na pánvi v olivovém oleji. Jsou mírně pálivé (cca 5.000 SHU), 15—20% plodů je ale silně pálivých (až 50.000 SHU). Proto je jejich pojídání tak trošku „ruletou“, nikdy nevíte, který plod je ostrý. I když znalci říkají, že to poznají podle vůně, jistota ale není nikdy stoprocentní.

PADRON


SHISHITO pochází z Japonska. I tato paprička je určená na grilování, pečení nebo smažení celých plodů. Poprvé jsem ji ochutnal v Americe, kde se její pěstování hlavně na jihu, v Novém Mexiku, Arizoně a Kalifornii, hodně rozšířilo. Nevím, jestli vám zachutná napoprvé. Ale je to s ní jako se Skotskou whisky – velice rychle se do ní „vpijete“, tady je lepší označení „vjíte“. Plody jsou podlouhlé, štíhlé, 7– 10 cm dlouhé, mírně svraštělé, zelené, zrající do červena. Obvykle se sklízí nezralé, můžou se ale nechat dozrát do červena. Jsou téměř sladké, občas mírně pálivé (cca 5.000—10.000 SHU). 

SHISHITO

SHISHITO

Rostlina je nenáročné, nižší s vynikající plodností - až 100 plodů na rostlině. Excelentní chuť.

SHISHITO

SHISHITO se dá připravit i jako dušená příloha nakrájená na olivovém oleji. Možná by ortodoxní zastánci tradic z Japonska nad touto úpravou kroutili hlavou. Ale je vynikající!. Mám to odzkoušeno. I když je PADRON ve světě známější, mým osobním favoritem je SHISHITO.

Váš Peter Gajdoštin

SHISHITO rezy

SHISHITO 2

SHISHITO