Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně. Intenzita pálivosti však u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně indická nebo mexická. Český jazyk spíše ocení souznění chutí, kde pálivost nepřerazí vše ostatní. Nicméně i v českém guláši nebo v omáčkách na těstoviny již jemný či střední nádech ostrosti často najdete.

Pálivé papriky typu HABANERO si i u nás najdou úzkou skupinu pěstitelů a konzumentů. Vy, kteří s nimi ale začínáte, nezapomeňte, že na jejich konzumaci je vyžadován „zbrojní pas“ – jsou skutečně ostré.
Jestli chcete ocenit jemnou pálivost spolu s delikátní chutí, sáhněte spíš po beraních a kozích rozích.  Jejich uplatnění je ale jasně dané – konzervace celých plodů bez vybírání jádřinců a semen. Delikatesa, která může být sladká, mírně pálivá i hodně ostrá.

V minulých letech jsme pro vás připravili dvě nové odrůdy tohoto typu:

SEMAROHSEMAROH je sladký beraní roh výborný na sterilaci celých plodů bez odstraňování jádřince.

 

 

 

PALIVECPÁLIVEC je pro ty, co mají rádi naložené papriky mírně pálivé. Vysoce úrodná a plastická odrůda.

 

 

 

 

OHNIVECDo unikátního tria je doplňuje beraní roh OHNIVEC. Již z názvu je patrné, že úroveň pálivosti je u něj ze zmiňované trojice nejvyšší. Kromě výrazně ostřejší chuti se od PÁLIVCE odlišuje delším plodem, který má v technické zralosti světle zelenou barvu. Je určen především pro sterilaci celých nevyjádřincovaných plodů a pro konzumaci čerstvých lusků.

TIP:
Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin, který podporuje zažívání - zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice. Tato látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem capsaicinu. Capsaicin zmírňuje projevy artritidy, snižuje srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu, snižuje příznaky lupénky. Vědci ověřují vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení.