kapieKdyby se vyhlašovala královna zahrady, paprika by určitě bojovala o zlatou korunku. Spolu s rajčaty a okurkami tvoří trojici, kterou naleznete na každé zahrádce. A pokud se jedná o množství odrůd v různých typech, tvarech a barvách, paprika bezesporu vede. V každém obchodě s osivem si můžete vybrat z desítek kultivarů – jsou tu ty  pro čerstvý kunzum, na konzervování i k sušení, sladké, mírně pálivé i ty ostré jako žiletky. Můžete zvolit typ kvadratický, kónický, lamyo, jalapeno, papriky rajčinové i jablíčkové…  Dovedete se ale ve všech těch odrůdách a jejich typech orientovat? Představíme vám jednu vyhraněnou skupinu paprik – kápie.
Všeználkové hned odtuší – „kapie je každá červená paprika, která se používá na zavařování“. Toto hodnocení je pravdivé pouze částečně, platí zde jedno podstané „ale“. Pravá kapie je skutečně paprika v botanické zralosti červená, ale s pevnou stěnou plodu, která ani po sterilaci a následném skladování v sklenici neměkne. Význačným znakem této skupiny je dvojkomorový, na průřezu plochý plod, který se ve velkovýrobě lépe rozřezává, odsemeňuje a zbavuje placenty – žilek v plodu. Drobnou nevýhodou dvoukomorových plodů je to, že jsou náchylnější k pokřivení a deformacím. Hlavním uplatněním kápií je nakládání, konzervace a sterilace. Pevný lusk, který je tak výhodný pro tyto účely je malým handicapem při konzumaci za čerstva. Název kapie jsme původně převzali od skutečné červené kapie, bulharské odrůdy s názvem Kurtovskaja kapia.


RAFAELA F1RAFAELA F1 je pravou hybridní kapií se štíhlími jehlancovitými plody určenými ke sklizni v botanické zralosti. Velmi raná odrůda přináší velké množství rychle červenajících pevných plodů ideálních pro sterilaci. Rostliny jsou středního  vzrůstu, zdravé a dobře větvené.

 

 

RADUZA F1RADÚZA F1 - raná hybridní kapie. Oproti odrůdě RAFAELA je RADÚZA o něco pozdnější a má širší plod. Je  také určena především k polnímu pěstování a sklizni plodů v botanické (červené) zralosti a následnému zpracování.

 

LYDIA LYDIA je univerzální nehybridní kapie pro pole i fóliové kryty. Štíhlé jehlancovité plody rychle červenají a sklízíme je výhradně za červena.

 

 

 

 

  

LUNGY F1Přechodný typ mezi kapií a zeleninovou paprikou představuje univerzální, vysoce adaptabilní odrůda LUNGY F1. Má štíhlý, převážně ale trojkomorový plod s pevnou stěnou, která neměkne při sterilaci a současně je příjemná ke konzumu za čerstva. LUNGY F1 je  hybrid s výborným zdravotním stavem. Rostlina vyššího vzrůstu nese bohatou násadu delších, jehlancovitých plodů s hrubou stěnou. V době zralosti přecházejí plody ze zelené do tmavě červené barvy. Pěstitelé určitě ocení univerzálnost tohoto hybrida, jak po stránce pěstitelské, tak z hlediska použití plodů.
 

SLAVY F1Jestli chcete odrůdu, která je perfektní ke konzumaci za čerstva, ale ještě stále se dá sterilovat, zvolte SLÁVY F1. Je to univerzální hybrid vyššího vzrůstu pro všestranné využití. Je určen k pěstování na poli, v chladnějších oblastech ve fóliovnících a sklenících. Plody jsou široké jehlance s pevnou stěnou, zelené, zrající do červena. Na rozdíl od pravých kapií jsou na průřezu kulaté. Jsou šťavnaté s jemnou, nasládlou chutí. Pokožka plodů je silnější, což umožňuje sterilaci.
 

Co je dobré vědět: Kapie jsou zdrojem vitamínů B1, B2, C, E, provitaminu A, kyseliny listové, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku, jódu. Kapie posilují cévy, mírní bolesti žil, posilují srdce a krevní oběh, zlepšují zrak, jsou prevencí migrén, zpevňují vazivové tkáně.