Dle rozšíření paprik po všech kontinentech se ani nechce věřit tomu, že jsou původem z Nového Světa. Je tomu ale tak a kosmopolitní historie paprik není starší, než několik století. Jsou tak oblíbené, že většina dnes pěstovaných odrůd už nepochází z Ameriky. V oblastech kde se dnes pěstují, vznikly dokonce nové typy, které jsou do Ameriky až následně reintrodukovány. Takovou skupinou odrůd jsou kapie. Pro Balkán, Jižní a Střední Evropu běžná paprika je dnes v USA žhavou novinkou.
Pravá kapie je paprika v botanické zralosti červená, ale s pevnou stěnou plodu, která ani po sterilaci a následném skladování v sklenici neměkne. Význačným znakem této skupiny je dvojkomorový, na průřezu plochý plod, který se ve velkovýrobě lépe rozřezává, odsemeňuje a zbavuje placenty – žilek v plodu. Drobnou nevýhodou dvoukomorových plodů je to, že jsou náchylnější k pokřivení a deformacím. Hlavním uplatněním kapií je nakládání, konzervace a sterilace. Pevný lusk, který je tak výhodný pro tyto účely je malým handicapem při konzumaci za čerstva.

Novinkou letošního roku je nová kapie ze šlechtitelské dílny manželů Zavadilových ze Sema.
RADMILA F1 je typ kapie s plošším plodem. Je vhodná pro sklizeň v zelené zralosti, prioritní je ale sklizeň plně vyzrálých červených plodů. Sklízíme na přímý konzum i na sterilaci. Plochý plod je velmi vhodný i na přímou tepelnou úpravu – smažení nebo grilování celých plodů.

Kapie RADMILA F1

Do skupiny kapií dále ze sortimentu paří:
RAFAELA F1 je již osvědčená velmi raná hybridní kapie.  Rostliny jsou středního vzrůstu s dobrou násadou plodů. RAFAELA má štíhlé jehlancovité plody určené ke sklizni v botanické zralosti. Jde o pravou kapii s pevnými plody ideálními pro sterilaci, ale samozřejmě vhodnou i pro další kuchyňské úpravy a čerstvý konzum.

paprika RAFAELA F1

RADÚZA F1 je oproti odrůdě RAFAELA o něco pozdnější. Má širší plod a výbornou násadu. Je také určena především k polnímu pěstování a sklizni plodů v botanické (červené) zralosti a následnému zpracování. Lze sklízet i na zeleno.

LYDIA je univerzální nehybridní kapie pro pole i fóliové kryty. Štíhlé jehlancovité plody rychle červenají, sklízíme je výhradně za červena.

TIP:
Přechodným typem mezi kapiemi a jehlancovitými paprikami jsou hybridy LUNGY F1 a SLÁVY F1. Jsou výborné ke konzumaci za čerstva, ale ještě se dají sterilovat.