Máme pro vás novinku úplně čerstvou. Přidali jsme do sortimentu papričky pálivé z nejpálivějších - BHUT JOLOKIA i TRINIDAD SCORPION. Škála odrůd z druhu Capsicum chinense je ale u nás podstatně širší – najdete zde JAMAICA HOT YELLOW, HBANERO RED i HABANERO NEON. Máme pro vás i semínka žluté málo pěstované, ale krásné odrůdy - TRINIDAD YELLOW 7 POT.

smes chilli

Obliba pálivých jídel a závislost na kapsaicinu jako zdroji pálivosti, se šíří po celém světě. Ani Česku se tento „nešvar“ nevyhnul. Podívejte se na diskuse na internetu a zjistíte, že odnož celosvětové komunity lidí, kteří milují silně a extrémně silně pálivé pokrmy, vzniká i v Čechách. Tyto lidé jsou svým způsobem specifičtí v tom, že si svůj zdroj pálivosti – papričky, chtějí vypěstovat sami. A samozřejmě hledají ty odrůdy, které jsou nejpálivější. Guinessova kniha rekordů nezůstala stranou tohoto trendu a pravidelně uveřejňuje odrůdy s nejvyšší pálivostí. Dlouho to byla BHUT JOLOKIA, pak TRINIDAD MORUGA SCORPION a dnes je za nejpálivější považována odrůda CAROLINA REAPER. Nutno ale říci, že výsledky těchto organoleptických testů pálivosti vždy závisí na laboratoři, která je zpracovává a na dobrovolnících, kteří se účastní testu. Někdy se mohou výsledky lišit o desítky procent.
Platí ovšem, že papričky s pálivostí kolem 1.000.000 SHU patří do světové extratřídy. Co vlastně znamená pojem „milión SHU“? Je to množství jednotek pálivosti, které dané paprika obsahuje. Pro vaši představu – vzorek, u kterého je deklarována tato pálivost i při naředění 1:1.000.000 je stále organolepticky pálivý a dobrovolníci v něm tuto pálivost statisticky zaznamenali. Když jednu kapku tohoto extraktu rozpustíte v miliónu kapek vody, stále pálivost zaznamenáte.

Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin. Podporuje zažívání – zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice. Podle posledních výzkumů je tato látka úhlavním nepřítelem nasycených mastných kyselin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Předpokládá se, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem kapsaicinu při vysoké konzumaci ostrých jídel kořeněných chilli papričkami. Lékařské studie v posledních letech potvrdily vliv capsaicinu na zmírnění projevů artritidy, na snížení srážlivosti krve a tím snížení nebezpečí infarktu, na snížení příznaků lupénky. Pouze na začátku jsou práce ověřující vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení. 

Všechny papričky, které se umísťují na prvních příčkách řebříčků pálivosti, patří k druhu parika čínská - Capsicum chinense. Tyto papričky ovšem nepochází z Číny, jejich vlastí je, tak jako u všech paprik, střední Amerika. K omylu s původem došlo v 18. století, kdy tento druh jako první mylně popsal holandský botanik N.J. von Jacquin.
Capsicum chinense je subtropickým druhem, který v optimálních podmínkách vydrží na stanovišti několik let. Rostliny jsou citlivé na mráz, proto jsou u nás pěstovány jako jednoleté. 3 - 5 cm dlouhé, visící plody jsou vysoce dekorativní. Dle kultivaru mohou být v červené, oranžové i žluté barvě. Pár odrůd má dokonce plody hnědé.

Rostliny papriky čínské jsou ideální pro malé zahrádky, balkóny a terasy. Jsou nižší, kompaktní, s téměř vodorovně položenými výhony. Perfektně reagují na pěstování v samozavlažovacích truhlících. Z jednoho truhlíku se 2 – 3 rostlinami vypěstujete několik desítek plodů, které stačí k zásobení kapsaicinem pro velice velkou rodinu na celý rok. Velkou výhodou truhlíku je jeho mobilita. Na podzim, před příchodem prvních mrazů budete mít na rostlině spoustu zelených, ještě nedozrálých plodů. Přenesením truhlíku do interiéru prodloužíte vegetační sezónu, dobu sklizně a zvýšíte úrodu.

Pálivou klasikou z druhu C. chinense je HABANERO, s pálivostí kolem 300.000 SHU. Plody jsou menší, 3 – 4 cm dlouhé, na povrchu minimálně zvrásněné. Jejich výhodou je poměrně silná, dužinatá a šťavnatá stěna plodu.

HABANERO red

Odrůd papriky čínské se po celém světě pěstují desítky. My jsme letos pro vás odzkoušeli 7 z nich  - NAGA MORICH, NAGA VIPER, TRINIDAD SCORPION, TRINIDAD SCORPION 7 POD, JAMAICAN HOT YELLOW, BHUT JOLOKIA, 7POT – 7POD a MARABA ORANGE.

BHUT JOLOKIA, nazývána anglicky i "GHOST PEPPER" je asi nejkultovnější chilli paprika současnosti. Pochází z indických států Assam a Nagaland. Někdy je označována jako BHOT JOLOKIA nebo NAGA JOLOKIA. Původní indické krajové odrůdy tohoto jména jsou silně variabilní - najdete tu plody červené, žluté, oranžové i téměř hnědé. Z nich byly vyselektované typy, které jsou dnes prodávány po celém světě. Nejčastější je fenotyp s červeným, tenkostěnným plodem protáhlého tvaru o délce 6 - 8 cm a šířce 2 - 2,5 cm. Plod může být svraštělý i poměrně hladký. Od roku 2007 byla BHUT JOLOKIA zapsána v Guinesově knize rekordů jako nejpálivější paprička s pálivostí kolem 1.000.000 SHU.

BHUT JOLOKIA

V roce 2012 z trůnu Bhut Jolokii zesadila odrůda TRINIDAD SCORPION s pálivostí 1.200.000 SHU. Paprička pochází ze střední Ameriky, z ostrovního státu Trinidad a Tobago. Vyznačuje se svraštělými, turbanovitými plody s typickým „škorpioním ocáskem“. Plod zraje ze světle zelené do sytě červené barvy a upoutá výrazným přirozeným leskem.

TRINIDAD SCORPION


Pro milovníky barevných variací máme i odrůdu TRINIDAD YELLOW 7 POT. Plody jsou stejného tvaru jako u TRINIDAD SCORPION, jsou ale ve zralosti krásně sytě žluté. V pálivosti za svým bratříčkem nezaostává.

TRINIDAD YELLLOW 7 POT

TRINIDAD YELLOW 7 POT a TRINIDAD SCORPION


TRINIDAD SCORPION se ale dlouho na pomyslném trůnu pálivosti neohrál. Od prosince 2013 je jako nejpálivější uváděná odrůda CAROLINA REAPER s pálivostí 1.500.000 až 2.200.000 SHU.

Pro ty, kterým stačí pálivosti o stupínek méně, tu je tradiční HABANERO. Na stupnici pálivosti dosahuje „pouze“ 250 – 300.000 SHU. I tak je to pálivost, která je pro většinu smrtelníků více než dostačující. HBANERO RED a HABANERO ORANGE se vyznačují šťavnatou a dužnatou stěnou plodu, plod je krásně lesklý a na povrchu hladký. Rostlina je nižší, kompaktní, s vysokou násadou plodů.

Pro labužníky máme citronově žlutou odrůdu HABANERO NEON.Vyniká výbornou násadou, rostliny jsou plody doslova obaleny. Plod se podobá známější odrůdě FATALI, je ale hladší a více válečkovitý.

HABANER NEON

Libo něco oranžové? Vyzkoušejte brazilskou papričku MARABA ORANGE. Drobné, žlutooranžové plody jsou 3 cm dlouhé a 1 cm široké. Co jim příroda ubrala na velikosti, to přidala na množství. Naše rostliny měly minulý rok každá více než 100 plodů. Typickým znakem plodu je lehce fialové „líčko“ na podzim.

MARABA ORANGE

JAMAICA HOT YELLOW nám ve výčtu zůstala na konec. Toto místo si ale nezaslouží. Plod mají typický tvar „malých kloboučků“. Jsou krásně žluté, lesklé, pálivost kolem 300.000 SHU.

JAMAICA HOT YELLOW

Upozornění:

Výše uvedené papriky jsou skutečně pálivé. Silně pálí šťáva z plodů i semena. Dávejte velký pozor při manipulaci se semeny i s plody. Pro jistotu používejte gumové rukavice. Šťáva z plodů může způsobit podráždění kůže, nesahejte si rukama do očí. Zabraňte styku plodů i semen s dětmi. Upozorněte na tyto skutečnosti i ty, kterým v době vegetace plody poskytnete.

Rostlina papriky capsaicin prakticky neobsahuje. Proto je manipulace s rostlinami i neporušenými plody poměrně bezpečná.