Slávy F1Letošní jaro a léto paprikám nepřálo. Navzdory tomu snad na ně nezanevřete a vyčleníte pro ně kus záhonu i na příští rok. Vždyť ty vlastní, šťavnaté, plně vyzrálé plody utržené přímo z keříku jsou nejlepší. Ještě není čas na výsev paprik. Ale už je čas poohlédnout se po tom, jakou odrůdu na zahrádku v příštím roce dát. Máme pro vás několik tipů.

 

TAMINA F1TAMINA  F1 zaplňuje prázdné místo v paprikách rajčatového tvaru po tom, co ze sortimentu zmizela oblíbená odrůda JOVA. Hybridní TAMINA F1 ji plně nahradí a v mnoha směrech předčí. Rostlina je středně vysoká, pevná s bohatým olistěním. Plody jsou větší, zrající z tmavozelené do červené barvy. Dužina plodu je širší, šťavnatá a křehká. Tato raná polní odrůda je určená především pro sklizeň v botanické zralosti.

SEMAROHSkupina beraních rohů má mezi paprikami své stabilní místo. Pálivé jsou zastoupeny odrůdou PÁLIVEC, po sladké odrůdě SAMARA ale zůstalo v sortimentu prázdno. Zaplňuje jej odrůda SEMAROH, raný tenký „beraní roh“ (nepálivá Cayennská) se sladkými plody. Tato univerzální odrůda středního vzrůstu je vhodná pro skleníky, fóliovníky i na záhon. Plody jsou světle zelené, v procesu zrání se vybarvují do červena. Odrůda je vhodná ke sterilaci celých plodů bez předchozího odstraňování semen. Plody můžete rovněž pokrájet na 3 – 5 cm velké kousky a konservovat v sladkokyselém nálevu, ve směsi se zelím, cibulí a mrkví.

V minulých letech se značně zúžil sortiment nehybridních paprik pro extenzivní pěstování. Vypadly oblíbené odrůdy VĚRA, ZORKA i MARYŠA. Hledali jsme za ně náhrady a představujeme vám dvě osvědčené slovenské odrůdy – NOVU a SLOVAKII.
NOVA je raná odrůda, určená na rychlení ve sklenících a fóliových krytech. Velké plody lichoběžníkového tvaru jsou žlutozelené v technické zralosti, červené plně vyzrálé. Chuť je sladká, aromatická. Odrůda je vhodná na přímý konzum i konzervování. Má vysoký obsah vitamínu C a velmi dobrý zdravotní stav.                                                                                                                                                                                        
SLOVAKIA je velmi raná, polní odrůda.  Poskytuje dobrou úrodu i v méně vhodných podmínkách s extensivní starostlivostí. Plody jsou žlutozelené, kónické a výrazně aromatické.     

HamíkHAMÍK si našel u milovníků paprik svoje stabilní místo. Tato odrůda je unikátní a nezastupitelná. Kombinuje mini rozměr s výbornou chutí a výraznou oranžovou barvou. HAMÍK je jednou z mála českých paprik, která se rozšířila zpátky do své původní domoviny, do Ameriky. V USA se pěstuje pod odrůdovým označením YUMMY, co by se dalo volně přeložit jako „mňamka“. HAMÍK tu dal základ novému typu baby papriček – „YUMMY TYPE“. Američané mají rádi typy v celé škále barev a hledali k Hamíku žlutý i červený analog. Našli jej, chuťově ale žlutá i červená forma daleko zaostává za originálním oranžovým českým Hamíkem. HAMÍK je prostě jenom jeden. Malý, oranžový, lahodný, témeř bezsemenný.

 

AMYKdybychom měli vybrat do pomyslné paprikové „síně slávy“ ze sortimentu SEMO pouze jednu odrůdu, rozhodování by bylo snadné. Byly by to vám známá AMY. Již 10 let je na předním místě pěstování mezi českými zahrádkáři. Její smetanově bílé, šťavnaté plody s hrubou stěnou si získaly mnohé z vás. Odrůda vyniká vysokým výnosem a perfektním zdravotním stavem. V horších klimatických podmínkách vykazuje tato polní paprika výborné výsledky i při pěstování ve fóliovnících.
 

SUPERAMYČas ale plyne a AMY dostala hybridního sourozence - SUPERAMY F1. Jaká je? To je jasné už z názvu -  prostě SUPER.! Plod je typem podobný AMY, pouze větší s ještě hrubší stěnou. SUPERAMY F1 má geneticky zablokovanou tvorbou anthokyanu, fialového barviva, které u AMY způsobuje fialová „líčka“ při nižších teplotách na podzim. Hybridní efekt se u této odrůdy projevuje vyšší vitalitou, stabilním výnosem a výraznou raností. Pole i fóliovník této odrůdě svědčí. Plody Superamy nechte vyzrát, sbírejte je ale smetanově bílé, tehdy jsou nejchutnější. Při „nalévání“ a zakulacování plodu roste do šířky jeho stěna. Nevyzrálé, podtržené plody jsou méně chutné a rychleji vadnou.

 

RAFAELA F1RAFAELA F1 je pravou kapií se štíhlými, plochými jehlancovými plody určenými pro sklizeň v botanické zralosti. Je vhodná k nakládání, konzervaci a sterilaci, lusky v sklenici nezměknou ani po roce skladování. Rostliny jsou středního vzrůstu, odrůda je vhodná pro skleníčky, fóliové kryty i záhon.

 

 

SASKIA F1Opomenout v tomto výčtu odrůd kvadratické papriky by bylo chybou. SASKIA  F1 vybočuje z řady pro svou zvláštní, hráškově zelenou barvu plodů a jejich vysoký lesk. Chuť těchto velkých obdélníkovitých plodů je mimořádná - vyvážená, jemně nasládlá, šťavnatá. SASKIA je výborně přizpůsobena různým podmínkám prostředí, dá se pěstovat v skleníčcích i fóliových krytech, v záhřevných lokalitách i venku. Vzrůst rostlin je vyšší, barva plodů v botanické zralosti tmavě červená.