Nespěchejte. Čas výsevu paprik se sice blíží, ale ještě počkejte minimálně na konec ledna. Když vysejete v polovině února, nic nepokazíte. Teplo, teplo a ještě jednou teplo, platí pro výsev. V první fázi, než začnou papriky "háčkovat", není potřeba světlo. Umístěte proto truhlík, nebo misku s výsevem na co nejteplejší místo v bytě - do koupelny, na horní skřínky kuchyňské linky... Optimálně by měla být teplota nad 25 °C, i když to se někdy v bytě hledá těžko. Když se objeví první lístky, přesuňte výsev na světlo. Na co nejintensivnější světlo.
Kompletní "kuchařku" k výsevu najdete v našem předchozím článku Výsevy paprik a chilli

Dnes trochu inspirace z toho, co vybírat. Pro ty z vás, kdo máte rádi papriky sladké, nebo jenom mírně pálivé.

Nemůžu si pomoci, musím začít tou mírně pálivou. AMBOY je prostě mým miláčkem. Když se podíváte na fotky, pochopíte proč. Neuvěřitelně výnosná a neuvěřitelně raná paprika. A štípe tak "akorát" - pálí žilky plodů.

AMBOY Fotka AMBOY z foliového krytu z poloviny července

AMBOY F1

Plody odrůdy AMBOY jsou štíhlé, hrubostěnné, 15 - 18 cm dlouhé, šťavnaté a chutné.

CORNO ROSSO A CORNO GIALLO jsou španělské krásky, kterým se ale v našem podnebí moc líbí. Skutečně velké maxi plody s širokou, sladkou stěnou. 

CORNO ROSSO a CORNO GIALLO

Červenou barvu máte u paprik asi raději, alespoň se mi to tak jeví dle prodejů. CORNO ROSSO vede nad svým žlutým bratrem minimálně o "koňskou délku". 

CORNO ROSSO

Ale mým favoritem je CORNO GIALLO. Těžko říct proč - kombinace vitality rostliny, velikosti a "líbivosti" plodů. A chuť v neposlední řadě.

CORNO GIALLO

Z velkých paprik máme letos novinku STUFF ENUFF. Odrůda původem z USA je skutečně velká, dorůstá 25 i 30 cm délky. Stěna sice není tak hrubá jak u CORNO, ale dostatečná na to, abyste si na ní pochutnali. Paprika konzumovatelná za čerstva i pečená. Původně určena k plnění "stuff" znamená "plnit".

STUFF ENUFF

STUFF ENUFF 2

Chcete spolehlivou "smetanovou" papriku? AMY je stále dobrá, podívejte ale co umí hybrid CYNTHIA F1. Nezklame!

CYNTHIA F1

CYNTHIA F1

SZUSZANNA má název, na kterém byste si vylámali jazyk, kdyby jste jej měli hláskovat. Má prostě maďarký původ. Plod vám ale v plném létě jazyk pohladí - je hrubostěnný, extra sladký. A rostlina výnosná.

SZUSZANNA

SZUSZANNA

A nakonec dva "mrňousy".

TANGERINE DREAM má malé, oranžové, sladké plody. Perfektní na malé zahrádky i do nádob. 

TANGERINE DEŘAEAM

TANGERINE DREAM

TANGERINE DEŘAEAM 2

TANGERINE DREAM

Začali jsme paprikou mírně pálivou, tak mírně pálivou i skončíme.

MIDAS je větší baby paprika. S lákavou oranžovou barvou a sladkou dužinou. Ale - má krev jalapena  a umí pálit. Dva roky byl v našich foliovnících úplně sladký, loni ale pálil. Asi je to podobné jako u chilli - vyšší teplota má za následek vyšší obsah capsaicinu. Někdy i stres - vláhový nebo teplotní. Ale pokud chcete hezkou papriku a trochu pálivého vás neodradí, MIDAS stojí za vyzkoušení. 

MIDAS

mMIDAS

MIDAS 2

Dopsal jsem až sem. A zbíhají se mi slinky. Za oknem lednová čvachtanice, ale člověk se již těší na to, jak za pár týdnů vezme semínka do ruky a bude set. Za chvilku vypukne ta jarní sezóna. Zima, nezima... 

Ať vám vše roste a přináší radost.

Váš Peter Gajdoštin