Uspěli jste loni s rajčaty? Mnoho zahrádkářů „pohořelo“. To loňské léto bylo skutečně vlhké. Už jsem o tom psal v článku Jaké bylo léto 2020, tak ať se neopakuji.

Rajčata decimovala plíseň. Smutná je sklizeň ještě nedozrálých plodů, které jsou deformované a nahnědlé, vhodné leda tak na vyhození. Zhnědlé rostliny, o které jste několik měsíců pečovali taky zamrzí.

A právě zde se k slovu dostala rajčata s odolností k plísni. I o nich už téměř vše najdete v článku Plíseň na rajčatech. Jsou "protiplísňová rajčata" realita, nebo mýtus?.

Máme je v sortimentu již 3 roky a letos se naplno projevila jejich síla. Psali jste, volali, odezvy byly letos vesměs kladné. I v našem pokusu ve venkovních podmínkách, bez jakékoli chemické ochrany, se těm „protiplísňovým“ dařilo.

Série CRUSH má asi nejvyšší odolnost z toho, co vám my nabízíme. CRIMSON CRUSH F1 má vetší plody kolem 120 g, bratříček COCKTAIL CRSH F1 je má menší, kolem 60 – 70 g.  Obě odrůdy jsou velmi chutné, zvláště tehdy, když se nechají plně dozrát.

CRIMSON CRUSH F1 

Letos vám v této kategorii odolných rajčat přinášíme dvě novinky. V barevných sáčcích je to tyčkový hybrid CONSUELO F1 s menšími plody o hmotnosti 25 – 40 g. I navzdory menším plodům má perfektní výnos, jeho vijany jsou totiž bohaté, dělené, nesoucí i 25 plodů. Perfektní koktejlové rajče.

 CONSUELO F1

CONSUELO F1

CONSUELO F1

Ten druhý hybrid máme jenom pro prodej v e-shopu. Je to „klasika“, první odrůda, která nasadila vyšší laťku odolnosti k plísni – indeterminantní MOUNTAIN MAGIC F1. Viděl jsem jej v pokusech v USA již v roce 2011, dle slov Debry, manažerky pokusů, je „pretty resistant“ – hodně odolný. Plody jsou opět koktejlové, 30 – 40 g těžké, rovnoměrně vybarvené, chutné. Jsou pevnější a odolné k přezrávání. Šlechtění původně z North Carolina State University je v současné době prodáno holandské firmě Bejo, od které pochází i naše osivo.

MOUNTAIN MAGIC F1

Tak, teď už je u nás na výběr i z rajčat s odolností k plísni. Je na vás, jakou strategii pro příští léto zvolíte. Může být suché a plíseň nebude. Může ale kopírovat to loňské. Moje skromné doporučení – volte vaše „chuťové favority“, vysaďte ale i pár kořenů odolných rajčat.

A všechna rajčata jsou v e-shopu! Již měsíc jste mě upomínali, kdy budou. Osobně si myslím, že jich máme dost... 

 Váš Peter Gajdoštin