ProskurníkTopolovka


Topolovka růžová, je dvou i víceletá, mohutná rostlina dosahující výšky až 2 m. Hojně se u nás pěstuje jako okrasná rostlina. Má přímou, rozvětvenou lodyhu, hustě porostlou chloupky, vstřícné, kučeravé listy, které jsou v spodní části okrouhle srdcovité, pěti až sedmi laločnaté. Velké květy s pěticípým kalichem vyrůstající z paždí listů jsou barvy černofialové. Kvete v červenci a srpnu ve druhém roce vegetace. Vyžaduje mírnou vlhkost, teplejší polohu chráněnou před silnými větry avšak osluněnou. Není náročná na půdu, ale v hluboké, hlinitopísčité půdě dává dobrou úrodu.

ProskurníkDaří se jí v půdě po hnojených okopaninách a koš´tálovinách.
Pěstuje se ze semene a následně ze sazenic. Na jeden ar je potřeba 20 g semene, které se vyseje začátkem dubna do pařeniště do řádků 20 cm od sebe do hloubky 2 cm. Semeno klíčí 8 – 16 dní. Sazenice velké 10 – 15 cm se vysazují do sponu 40 x 60 cm v období od září do října. Na plochu jednoho aru je potřeba asi 400 sazenic. Během vegetace porost okopáváme, plejeme a na podzim k rostlinám přihrnujeme zeminu.
Sbíráme plně vyvinuté květy, za suchého počasí. Topolovka kvete většinou od června do konce srpna.
Porost se ošetřuje kypřením půdy, okopáváním a odstraňováním plevelů. Na zimu se rostliny zahrnou zemí aby nezmrzly. Až ve druhém vegetačním roce vyhání rostlina květní lodyhu na které se postupně rozvíjejí černofialové květy.


Topolovka se používá při chorobách dýchacích a trávících cest a jako obkladů při kožních chorobách.
Sesychací poměr je : 5 : 1 – květ s kalichem, 6 – 7 : 1 – květ bez kalichu.
Výnos : 10 kg/ar – s kalichem, 6 kg/ar – bez kalichu.