Občas se bráním. A občas podlehnu.

Jsou zeleniny, které nepokládám za příliš vhodné do našich klimatických podmínek. Lufa je jednou z nich. Je prostě náročná na teplo. Jeden ze starších botanických názvů označuje tuto rostlinu jako Luffa aegyptiaca, lufa egyptská. A v Egypt je tepleji než u nás. Ale časy se mění a postupně si budeme asi zvykat i na ty skutečně teplomilní plodiny na našich zahrádkách. Semínka lufy se již pár let u nás těžko shání. Tak jsme je zajistili a máte je u nás k dipozici. Lufu hledáte spíš na výrobu mycích hub a masážních žínek. Pěstuje se ale i jako zelenina. A abych ji i ocenil - je to krásná popínavka s velkými, jasně žlutými květy. Prostě, krásná "slečinka", která chce hýčkat a rozmazlovat.

světlá forma lufy

Světlá forma lufy válcovité.

Ve světě se jako zelenina i na žínky pěstují dve lufy. Lufa ostrohranná (Lufa acutangula L.) má podlouhlé plody s výraznými podélnými výstupky, u nás se prakticky nepěstuje.  

Lufa válcovitá Luffa cylindrica  (L.) M.Roem. je liánovitě rostoucí jednoletá rostlina s velkými žlutými květy. Dlouhé lodyhy nesou výrazné, stopkaté, dlanitelaločnaté listy s 5 - 7 výraznými úkrojky. Silné úponky slouží rostlině k přichycení se k opoře.

rostlina lufy

Rostlina je jednodomá, s jednopohlavnými květy s výraznou žlutou korunou. Samčí květy vyrůstají z úžlabí listů ve hroznech, samičí jednotlivě. Pro tvorbu plodu je nutné opylení hmyzem. 

květ lufy

Plody jsou válcovité, tmavě zelené. Botanicky jsou to bobule podobné salátovým okurkám nebo lagenáriím. Mladé a křehké plody plody se  konzumují jako zelenina. Úpřimně řečeno, zelenina spíše "výplňová"... Chuťově poměrně nevýrazná.

mladý plod

Dospělé plody  mají inkrustovanou houbovitou mřížku, která se po vykvašení a vyprání používá jako přírodní žínka.Plody na přípravu těchto žínek ale musí být plně vyzrálé, co u nás bývá až v pozdním podzimu.

téměř dozrálý plod lufy

Lufa je vysloveně teplomilnou rostlinou, teploty pod 10°C ji vysloveně nesvědčí. Pěstuje se ze semen, která jsou černá a připomínají velká semena vodních melounů. Předpěstujte si sadbu podobně jako u melounů, ven vysazujte až v polovině května, až pomine nebezpečí pozdních mrazíků. Vyberte pro lufu to nejteplejší místo v zahradě, plně osluněné, chráněné před větry. Poskytněte rostlinám oporu, po které se budou plazit díky svým silným úponkům. Výborný je i plot nebo pergola. A pak doufejte, že bude dlouhé, teplé léto a plody vám dozrají. 

pnoucí lufa

Plně vyzrálé plody skliďte a nechte vyschnout, případně vymáčet vy vodě nebo vykvasit. Žínkou jsou inkrustované cévní svazky. Semínka z plodu lehce vysypete. 

plod lufy

Tak nevím, jestli jsem vás inspiroval. Pár let jsme lufu nepěstoval, ale v letošním roce se do ní pustím. 

Váš Peter Gajdoštin