endivieU nás se s ní zatím setkáme málokdy. Štěrbák zahradní neboli endivie (Cichorium endivia) je příbuzný čekanky s listy podobnými salátu. Národy jižní Evropy znají endivii již od antiky, oblíbená je ve Francii, Itálii i ve Velké Británii. Je ceněna jako léčivá rostlinu k posílení jater. Pěstují se dvě formy - podzimní kadeřavá, mechovitá endivie s jemnými, zkadeřenými listy a často se žlutým středem. Zimní endivie, neboli eskariol, má silnější listy, které se často svazují, aby se vybělily a zjemněly. Jsou otužilé a sklízejí se o Vánocích.
Štěrbák má nízkou energetickou hodnotu, z minerálních látek má nejvíce draslíku. Dále je to vápník, fosfor, sodík, hořčík a železo. Z vitamínů má mnoho provitaminu A, vitamin E, C, vitaminy Bl, B2, B6, kyselinu listovou aj. Endivie obsahuje léčivou hořčinu intybin podporující trávení a tvorbu žluči. Obsahem inulinu je rostlina vhodná pro diabetiky. Endivie je nahořklá a na to si musí česká chuť zvyknout.
Endivii upravujeme za za čerstva jako salát, drobně nakrájenou třeba s brambory nebo s pomeranči, jablky, kořeníme bazalkou, koprem nebo yzopem. Můžeme přidat ořechy, cibuli, sýr, papriku, přelít jogurtem nebo sójovou majonézou. Dá se ale i podusit s máslem, naplnit, zalít omáčkami nebo zapéct.
V kolekci DUO LINE je k dispozici směs dvou tzv. frisée typů - kadeřavých zelenolistých odrůd s bílým a žlutým srdcem. Srdcem je označován vybělený střed endivie. Osivo ve směsi je barevně rozlišeno, barva semen odpovídá barvě středů růžic.

Endivie