Pelargonium x hortorum (P. zonale)

Jsou klasikou okenních truhlíků, červené hlavy muškátů kvetly ve vesnických oknech po desetiletí, dávno předtím, než se do boje s nimi pustily nové balkónovky. Mnohdy ale po tom, co jsme jim byli nevěrni s vějířovkami, diascií, nebo plektrantusem, srazíme paty a vysadíme na svá okna opět klasické muškáty, ty jenž je svými hlavami květů zdobí od jara až do pozdního podzimu.

Muškáty směs

Muškát kroužkovaný (Pelargonium zonale) je jihoafrická trvalka pěstována u nás výhradně jako letnička. Nejlépe kvetou fyziologicky mladé rostliny v prvním roce po výsevu nebo řízkování. Dlouho se muškáty množily téměř výhradně řízkováním. Touto metodou se dají nejjednodušeji uchovat jediněčné genotypy, které vznikly křížením. Vegetativní množení má ale i svoje „stinné stránky“ – nutnost uchovat velké množství matečních rostlin a hlavně nebezpečí přenosu virových a bakteriálních chorob.

MuškátyMnožení osivem je elegantní cesta k odstranění obou výše popsaných nedostatků. Jediným handicapem je delší čas od vyklíčení semínka po kvetení mladé rostliny. Obvykle je to 4 – 5 měsíců. Optimální čas pro výsev je proto období Vánoc a Nového Roku. Nelekejte se ale ani únorových výsevů, při vyšší intenzitě světla se mladé rostlinky tolik nevytahují. Pouze se musíme smířit s tím, že budou rostliny postupně nakvétat v průběhu května.


Semena vyséváme do kvalitního výsevního substrátu. Hloubka výsevu má být 0,3 – 0,5 cm. Při optimální teplotě 21 - 24 oC  semena dobře a rychle klíčí. Semínka muškátů mají tvrdé osemení, které někdy brání příjmu vody a snižuje klíčivost. Komerčně prodávaná semena jsou proto skarifikována, jejich osemení je mírně obroušeno, aby mohlo semínko rychleji nasát potřebnou vláhu. Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přepikýrujeme je a snížíme teplotu na 20 oC, po 6 týdnech na 16 oC. Zajistíme co možná nejvyšší intenzitu světla.  Semenáčky nezaštipujeme.

HORIZONT RIPPLE RASPBERRY F1 je semenem množená odrůda s panašovaným květem. Podkladová růžová barva je překryta karmínovým žilkováním. Kompaktní, ale zdravé a silné rostliny bohatě a neúnavně kvetou až do podzimu.

HORIZON RIPPLE RASPBERRY

HORIZON MIX

HORIZON STAR F1 má na světlerůžovém podkladě výraznou růžovočervenou „hvězdu“ v prostředku každého květu.

HORIZON STAR

TIP
Vytahování semenáčků muškátů vždy ukazuje na disproporci mezi světlem a teplotou, při které malé rostlinky pěstujeme. Čím nižší intenzita světla, tím nižší musí být kultivační teplota. Při nižší teplotě se prodlužuje doba potřebná na předpěstování rostlin.

Recept na dlouhé kvetení je jednoduchý – plné slunce, dostatek vláhy a pravidelná výživa. Muškáty slunce milují, jsou náročné na zálivku a přehnojit se téměř nedají. Když budete pravidelně odstraňovat odkvetlá soukvětí, budou rostliny kvést až do prvních mrazů.