... teda téměř vše...

Již malé děti, které se učí rozeznávat barvy, dávají rovnítko mezi „rajčata“ a „červená“. Rajčata jsou prostě červená a kulatá. Omyl. Ona jsou i oranžová, žlutá, fialová, dokonce zelená. A že jsou jenom kulatá? Ona jsou i oválná, plochá nebo hruštičkovitá, velikosti od malých kuliček až po obry, kteří pouze dva vejdou do kila. To, že jsou zdravá netřeba zdůrazňovat. A vypěstována ze své zahrádky jsou chutná! Nejchutnější.

Původ a historie rozšíření
Za rajče, stejně jako za brambory, papriku, lilek či kukuřici vděčíme střední Americe a indiánským kulturám, které je pěstovaly již v době španělské invaze. Dobyvatel Cortez obsadil aztécké město Tenochtitlan, dnešní Mexico City, v roce 1521. Rajčata si musela najít cestu s dobyvateli zpátky do Evropy krátce poté. Již v Mattioliho herbáři z roku 1544 jsou popsána rajčata, která se „jedí v Itálii se solí, olejem a pepřem“. Italové je nazývali „pomi d´oro“ - zlatá jablíčka. Dá se proto předpokládat, že první rostliny dovezené do Evropy měly žluté a pravděpodobně drobné plody. Postupně se rajčata rozšířila ve Španělsku, Itálii a jižní Francii. Možná k tomu dopomohly v té době jim přisuzované afrodisiakální účinky. Ostatní oblasti Evropy se ale chovaly k této nové rostlině dlouho odmítavě, lidé si ji spojovali s jedovatým zástupcem čeledi lilkovité – rulíkem, blínem a mandragorou.
V 17. století již byly v Evropě známé barevné formy rajčat – červené, žluté a oranžové. V 18. století se rajčata a recepty z nich začínají objevovat v prvních kuchařkách. Až 19. století je ale obdobím širšího pěstování rajčat, k jeho konci již bylo známo několik stovek odrůd.

Rajčata
  
Krajové odrůdy rajčat
Rajčata jsou samosprašná, což v praxi znamená, že potomstvo si zachovává vlastnosti mateřské rostliny (s výjimkou hybridů). Staré odrůdy rajčat, pěstované a  přemnožované v rámci určité oblasti, si vytvořily specifické vlastnosti, pro které jsou ceněny dodnes. Tyto krajové odrůdy se navzájem liší velikostí, barvou i tvarem. Kromě klasické červené barvy zde najdeme rajčata oranžová, žlutá i fialová, dokonce zelená či pruhovaná. Tvarem jsou hladká i žebernatá, kulatá i podlouhlá, velikostí od třešňových až po půlkilogramové. Výnosem se krajové odrůdy nemůžou rovnat moderním hybridům, mezi zahrádkáři ovšem mají své příznivce pro specifickou chuť, vůni či tvar – poezie „moravského granátu“, „paprikového rajčete“ nebo odrůdy nazývané pro svůj tvar „dívčí prs“ mluví za vše. Je smutné, že současná legislativa neumožňuje prodej neregistrovaných odrůd, ke kterým tyto kultivary patří. Zahrádkáři nejen v Americe, ale např. i v Anglii, která má v rámci EU výjimku, si můžou vybrat z desítek či stovek starých neregistrovaných odrůd. Věřme, že se časy postupně změní.

rajčata

Krajové odrůdy jsou i zásobárnou genů. Hybridy poskytují pěstitelům mnohé výhody, ale genetická variabilita plodiny se postupem času snižuje. Hrozí nebezpečí ztráty vzácných genetických materiálů. Jednou ztracený gen je ztracený navždy a možná až mnohem později by ukázal svoji užitečnost. Aby nedošlo k ztrátám absolutním, zakládá každý stát genové banky, úkolem kterých je sběr a zachování původních krajových odrůd. Jsou to takové „rostlinné domovy důchodců“. Staré odrůdy jsou zde pravidelně přimnožovány, detailně popsány a semínka skladována v suchu a při nízkých teplotách. Prodlouží se tím jejich životnost. Česká genobanka je v Praze Ruzyni a její pobočka v Olomouci udržuje mimo jiných zelenin i širokou kolekci rajčat.

Hybridy rajčat
PARTO F1Proč se v posledních letech u rajčat tak rozšířily hybridy? U samosprašných plodin, kde jsou odrůdy po dlouhém samoopylování vyrovnané (homozygotní), má hybridní šlechtění výrazný efekt na zvýšení výnosu i kvality. Když se zkříží dvě homozygotní linie, vznikne hybrid, který vyniká tzv. heterozním efektem – je stoprocentně vyrovnaný a předčí rodiče téměř ve všech vlastnostech. Jednoduchou genetickou matematikou bychom to mohli popsat jako 1 + 1 = 3.
Že to není z hlediska exaktní matematiky správně? Genetická matematika má ale jiné zákonitosti a hybrid skutečně vyniká výnosem, vyrovnaností, raností, kvalitou plodů či rezistencemi k chorobám.

LSL gen a skladovatelná rajčata
TIPO F1Rajčata již můžeme koupit v obchodech po celý rok.  Z hlediska marketingu musí na pultě  vypadat lákavě a zdravě a navíc musí být levná. Jak to ale udělat v době, kdy v Evropě vládnou tuhé mrazy? Řešení se našlo – rajčata jsou pěstována v klimaticky příznivějších oblastech a dovážena k nám. Klasické odrůdy rajčat vynikají chutí, ale nesnesou přepravu na dlouhé vzdálenosti – rychle dozrávají, červenají a měknou. Spouštěcím mechanismem tohoto měknutí je biologický plyn etylén. Jeho působením je aktivováno zrání plodů - pektiny a hemicelulózy se rozkládají na cukry, tvoří se kyseliny a aromatické látky. Důsledkem tohoto procesu zrání je i měknutí plodu a jeho náchylnost k poškození při přepravě. Zrání plodů je úměrné tvorbě etylénu. Před několika lety, byly objeveny geny, které tvorbu etylénu v plodech rajčat blokují. Plody odrůd s touto genetickou výbavou zůstávají tvrdé a světle zbarvené i několik týdnů po utržení z keříku. A to i tehdy, když jsou skladovány při pokojové teplotě. Vítězství? Jenom zdánlivé. Plody těchto odrůd (označovaných LSL -Long Self Life) jsou mdlé chuti, bez vyvinutých aromatických látek, které vznikají v průběhu dozrávání. Toto jsou ta zmiňovaná „zimní“ rajčata.
Vývoj se naštěstí nezastavil a šlechtitelé našli kompromis – rajčata s prodlouženou skladovatelností (označované zkratkou MSL). Tyto typy rajčat mají příjemnou chuť a zvýšenou odolnost k praskání. Po utržení světlých plodů tyto pomalu zrají, takže po 7 až 10 dnech při pokojové teplotě jsou sice tmavě červené barvy, ale pevné konzistence. U těchto odrůd není tvorba etylénu geneticky blokována, je pouze zpomalena.
A právě k tomuto typu rajčat patří hybridy ze SEMO Smržice  TIPO F1, TORINO F1 a  PARTO F1.

Keříčkové – determinantní odrůdyPororst keř. rajčat
Keříčková rajčata nejsou na zahrádkách nejpopulárnější. Růst výhonu je u nich ukončen květenstvím, v dalším růstu pokračují boční výhony. Jsou to hlavně tzv. průmyslová rajčata určena pro velkovýrobu, sklízená  mechanizovaně kombajny a zpracovávána na džusy, kečupy či pyré. Vyznačují se pevnou dužinou plodu a vyšší sušinou – čím méně má plod vody, tím méně energie je nutno použít na její odpaření a zahuštění oblíbeného kečupu či protlaku. Zahrádkáře často odradí jejich tužší konzistence. Jedna odrůda je ale výjimečná. Je to ŠEJK- plastická, velmi raná keříčková odrůda polorozkladitého vzrůstu. Na první pohled normální, pěstitelsky nenáročné keříčkové rajče. Jedním je ale ŠEJK výrazně výjimečný - obsahuje crimsson gen, odpovědný za vysoký obsah červeného barviva lycopenu sejkv dužině plodu. Nejen plod na průřezu, ale i barva protlaků a kečupů z této odrůdy jsou intenzivně červené. Barva ale není to nejdůležitější, lycopen je hlavně silný antioxidant.
Toto slovo se stalo v posledních letech téměř zaklínadlem, nutno ale říci, že oprávněně. Antioxidanty se napojují na volné radikály v těle, tyto mohou být následně zneškodněny a vyplaveny z organismu. Omezuje se tím negativní účinek radikálů - poškození buněk a buněčných chromozomů. Vysoce účinnými antioxidanty jsou rostlinná barviva – karotenoidy, mezi které lycopen patří. Lycopen se nachází v rajčatech, melounech i červených grapefruitech, všem těmto plodinám dává výraznou barvu.

Šejk


Účinek lycopenu byl předmětem několika na sobě nezávislých vědeckých studií, které prokázaly, že strava bohatá na rajčata a výrobky z nich podstatně snižuje nebezpečí vzniku některých druhů rakoviny. Nejvýraznější úspěchy byly pozorovány u rakoviny prostaty. Bylo prokázáno, že u pacientů nemocných rakovinou prostaty, kterým byl podáván lycopenový rajčatový extrakt, se nádory zmenšovaly a jejich zhoubnost se snižovala. Důvodem může být to, že lycopen zřetelně zpomaluje stárnutí prostatických buněk, a tím oddaluje vznik rakoviny. Jelikož je tkáň prostaty extrémně vnímavá k vlivům prostředí, je také extrémně zranitelná z hlediska poškození volnými radikály.
Dostupnost antioxidantu lycopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztratí část vitamínů, schopnost organismu získat z těchto produktů lycopen se ale naopak zvýší. Obsah lycopenu v rajčatovém džusu je 9,3 mg/100g, v kečupu 17 mg¬100 g a v rajčatovém protlaku až 29 mg na 100 g. A protlaky z rajčete ŠEJK jsou na úrovni léku, ale léku bez jakéhokoli doplatku.
Ze sortimentu pro zahrádkáře obsahuje crimson gén i kompaktní keříčkovitý kultivar KARLA.

Balkónová rajčata
 TUMBLING TOM YELLOWMáte zahrádku jako dlaň, nebo pouze balkón či terasu? Ani tak se ale nechcete čerstvých rajčat vzdát? Zvolte balkónová rajčata – „co je malé to je milé“, říká jedno staré české přísloví. Vyberte správnou odrůdu z MINI kolekce a budete spokojeni.
Máme pro vás rajčata, která jsou na balkón přímo určena. Skutečně převisle rostoucím rajčetem je TUMBLING TOM. Rostlina této odrůdy má silně potlačenou apikální dominanci a ochotně přepadá přes okraj nádoby. Výrazně větví a někdy vyžaduje částečné „prosvětlování“ – odstraňování částí výhonů tak, aby zbytečně nezahušťovaly. Drobné plody velikosti třešní jsou lahodné, ale s výraznou nakyslou chutí. Odrůda je dostupná ve dvou barevných variantách – TUMBLING TOM RED s červenými plody a TUMBLING TOM YELLOW s plody žlutými.

 

tumbling tom red


Pokud chcete plody větší, volte již zmiňovanou keříčkovou odrůdu KARLA.

Co dělat abychom s rajčaty v nádobách uspěli? V kostce – musíme zvolit správnou odrůdu, přiměřenou nádobu a vhodný substrát. Musíme umístit rostlinu na místo, které jí bude vyhovovat a věnovat jí v průběhu vegetace náležitou péči - zálivku, hnojení, ochranu proti chorobám a škůdcům. Rostliny ve volné půdě jsou schopny saturovat některé nedostatky agrotechniky – získají si například vláhu i živiny z hlubších půdních horizontů. Rostlina v truhlíku je maximálně závislá na vaší péči.

Několik rad k pěstování

Vyberte pro rajčata záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.
 
Rajčata mají hlubší a silnější kořenový systém než jejich příbuzní – papriky nebo baklažány. Díky němu jsou schopny opatřit si živiny a vláhu z větší hloubky a z větší plochy.

Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho tehdy, když máte přerostlou sadbu. Nebojte se zasadit ji hlouběji a zahrnout část stonku i se spodními listy zeminou.

Sázejte rajčata „na vodu“. Vykopejte jamku, která je raději hlubší než plytší, položte do ní rostlinu a zahrňte jamku do 2¬/3 zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte až vsákne. Zalijte ještě jednou případně dvakrát podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody zasypte suchou zeminou. Již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování a rostliny, které mají kořeny ve vlhku se rychle ujmou.

Na rostlinách tyčkových rajčat obvykle dozraje 6 – 8 vijanů plodů. Doby od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7. – 8. vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše již v našich podmínkách nedozrají.

Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.

Rajčata nesnášejí mráz a u nás jsou pěstována jako jednoletá. V teplém klimatu a ve své domovině jsou rajčata trvalky.

Rajčata jsou samosprašná, blizna semeníku je v květu obvykle obklopena prašníky. Problémy s opylením a nasazováním plodů se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování používají čmeláci. Jestli se setkáte s problémy s nasazováním plodů, nejjednodušším „lékem“ je průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se tím dostane na bliznu květu.

Moderní hybridní odrůdy vykazují svou vyrovnanost, výnos a kvalitu pouze v první generaci. Když si přemnožíte hybridní odrůdu, schováte svá vlastní semena, získáte nevyrovnané štěpící potomstvo.

Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují průvan a nižší teploty, paprika „skutečně vlhké teplo“. Jestli budete pěstovat tyto plodiny ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu, papriky (příp. okurky hadovky) doprostřed.

V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou když jsou křehké a mají velikost 5 – 10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.


Tyčková rajčata

TORNÁDO F1TORNÁDO F1 je nejoblíbenější tyčkové rajče s univerzálním použitím. Má měkčí plody a vyžaduje vyrovnaný vláhový režim, aby se předešlo jejich praskání. Pěstitelé stále oceňují jeho výborné chuťové vlastnosti a odpustí mu i tuto drobnou nectnost. Plody jsou kulovité až ploše kulovité, hladké, bez žíhání, ve zralosti tmavočervené, aromatické a chutné. Je rezistentní k černi rajčat (Cladosporium  fulvum).

 

 

PARTO F1PARTO F1 - je moderní poloraný hybrid středního vzrůstu, poskytující atraktivní,  vyrovnané plody (100-140 g) s možností dlouhodobého skladování. Prakticky nepraská. Nejlépe se mu daří v nevytápěných rychlírnách (studené skleníky, folníky), možno ho pěstovat i na záhonu. Je rezistentní k černi rajčat (Cladosporium  fulvum). Ploše kulovité plody větší velikosti (100 – 140 g) velmi dobře nasazuje i při vyšších teplotách.

 

TORINO F1TORINO  F1 je rychle rostoucí rajče do nepohody. Tvoří pevné, zploštělé plody střední velikosti (80 – 100 g), které téměř nepraskají. Je ranější než TORNÁDO F1. Skladovatelnost plodů je 10 - 14 dnů, chuť je příjemná. Je určené především pro pěstování ve volné půdě, jen v chladnějších oblastech i v rychlírnách.

 

 

TIPO F1TIPO F1 -  poloraný plastický  hybrid  typu  TORNÁDO s vysokou odolností  proti praskání a  s dostatečně pevnými plody skladovatelnými 10-14 dní. I přes možnost skladovatelnosti jsou plody chutné. Plody jsou kulovité, menší, ale pevnější s perfektním stejnoměrným vybarvením.

 

 

 

START F1START S F1  –  osvědčený hybrid raného tyčkového rajčete. Rostlina je středně vzrůstná. Plod je středně velký, se slabým náznakem žeber, intenzivně červený. Hmotnost plodů je 75 – 90 g.
 

 

BEJBINO F1BEJBINO F1 – koktejlové rajče, které vyniká mimořádnou chutí s vyváženým poměrem cukrů a kyselin a výrazným aroma. Díky těmto vlastnostem je zařazeno do kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY. Rostlina nese bohaté hrozny malých a pevných „baby“ plodů o průměru 2 – 3 cm a hmotnosti 30 – 40 g. Hybrid je určen k pěstování na venkovním záhonu, v chladnějších oblastech i ve fóliovnících. Je chutný, je tu pro ty, co mají mlsné jazýčky. Odrůda vyniká rezistencí k verticiliu a cladosporiu a tolerancí k plísni bramborové.

BEJBINO F1


BEEFMASTER F1BEEFMASTER VFN F1 je  biftekové MAXI rajče s atraktivními obřími plody dosahujícími hmotnosti až 400 g. Plody jsou ploše kulovité, na průřezu typicky vícekomorové, krásně rovnoměrně probarvené. Jsou výborné do salátů, vynikající ke grilování, vhodné na přípravu omáček, čalamád i na obložení pizzy. Univerzální hybrid pro fóliovníky i pro volnou půdu.
 

 Beefmaster f1

HOMESTEADHOMESTEAD  – kolekce MAXI – rostlina s dobrými výnosy. Plody beefsteakového typu dorůstají do hmotnosti až 500 g, mimo čerstvého konzumu se skvěle hodí do salátů, sendvičů a na pečení. Je středně pozdní, vhodná pro pěstování ve folnících a sklenících, v polních podmínkách je výnos nižší.

 
CORSARO F1 - typ „SAN MARZANO“. Rajče vhodné pro všechny možné typy teplé kuchyně, na pizzu i testoviny. Plody jsou protáhlé, oválné, o hmotnosti 130–150 g. Mají výjimečné aroma, chuť i tvar. Hybrid je rezistentní k chorobám Verticilium a Fusarium oxysporum rasy 1 a 2.

CORSARO F1
 

POLLICINO F1POLLICINO F1 – kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY – tzv. „malá datlová rajčátka“ mají vynikající chuť díky dobré kombinaci cukrů a kyselin. Plody jsou datlového tvaru s hmotností cca 20-25 gramů. Hybridní odrůda vhodná pro pěstování ve folnících, sklenících i polních podmínkách.          
 

  

 

PERUNPERUN – drobné „ hruštičkovité“ plody na bujněji rostoucí rostlině. Chutné rajče netradičního tvaru.

 

 

Keříčková rajčata

DARINKA F1DARINKA F1 - velmi raný hybrid habitem s pevnými, téměř nepraskajícími plody. Vyznačuje se velmi rychlou dynamikou zrání, a proto je určen pro nejranější sklizně na přímý konzum. Při dobré agrotechnice (závlaha, výživa apod.) poskytuje mimořádné výnosy. Je vhodný i do chladnějších podmí;nek (raně bramborářská oblast).

 

 

DIANA - velmi raná odrůda s krátkými větvemi pro těžší a vlhčí půdy. Plody jsou menší, kulovité, vyrovnané ve tvaru a velikosti, středně pevné. Tato odrůda vyniká vysokým stupněm odolnosti vůči plísni bramborové.

KARLA - středně raná odrůda s velmi kompaktním keřem určená pro balkóny, pařeniště a malé zahrádky. Plody jsou ploše kulovité, velké, velmi pevné s vynikající barvou dužniny. Je-li použita na řezy, vyniká její vysoce intenzivní červená barva. Je vhodná i na výrobu domácích kečupů a protlaků.

MinigoldMINIGOLD - třešňová odrůda s bohatými hrozny drobných žlutých plodů příjemné, lahodné chuti. Raná odrůda nenáročná na půdu.

RUBINEKRUBÍNEK – keříčková odrůda s třešňovými plody červené barvy. Raná odrůda nenáročná na půdu.  

 

 

 

ORANŽE - odrůda netradiční oranžové barvy plodu s vysokým obsahem vitamínů. Zbarvením i dietetickými vlastnostmi je přitažlivá a vhodná především pro děti. Ve zralosti je raná až středně raná, na půdu nenáročná. Plody jsou ploše kulovité, střední, oranžové. 

PAVLÍNA - středně raná odrůda  mohutnějšího vzrůstu pro lehčí půdy kukuřičné i řepařské oblasti. Plody jsou kulovité, velmi pevné, sladké. Po sběru plodů probírkou hned po zčervenání je možno skladovat 2 - 3 týdny.

ŠEJKŠEJK - keříčkové rajče s vysokým obsahem lykopenu. Plastická, velmi raná až raná odrůda polorozkladitého vzrůstu, pěstitelsky nenáročná. Plody jsou oválně hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahem červeného barviva v dužnině. Proto i barva protlaků a kečupů z nich vyrobených je intenzivně červená.  

 

 

DEBARDENÁR – „kečupové“ rajče pro malé zahrádky. Vytváří hranaté až hruškovité plody větší velikosti se špičkou a vysokou výtěžností šťávy. Je vhodná zejména do lehčích půd s nedostatkem vody, kam ji předurčuje mohutnější vzrůst keře.

ORBIT - odrůda středně pozdního typu s pevnými, oválnými plody a polovzpřímeným keřem. Vyniká stálými vysokými výnosy i v méně příznivých pěstebních podmínkách a značnou odolností k listovým chorobám. Je vynikající surovinou pro výrobu protlaků, kečupů a pro konzervaci celých plodů. Zkuste si připravit sušená rajčata z této odrůdy.

TUMBLING TOM RED – kolekce MINI ZAHRÁDKA – červená odrůda převislých třešničkových rajčátek určených pro pěstování v závěsných nádobách nebo samozavlažovacích truhlících. Pravidelné přihnojování zvýší násadu plodů.     

 TUMBLING TOM RED

TUMBLING TOM YELLOW – kolekce MINI ZAHRÁDKA –  žlutá varianta výše popsané odrůdy.

 TMBLING TOM YELLOW