Letošní teplé léto tykvím skutečně svědčí. U nás je i více vláhy a vše by mělo být v pořádku.
Mělo, ale není!
Teplo ale svědčí i chorobám a škůdcům. Mšice nevyjímajíc. Jejich náletu na vaše zahrádky se prakticky nedá vyhnout a ubránit. Primární škody, které způsobují svým sáním, nejsou u tykví vzhledem k bujnému růstu tak významné. Podstatně nebezpečnější je přenos viróz, ať již CMV (Cucumis Mosaic Virus) nebo ZYMV (Zucchini Yellow Mosaic Virus). Tyto virózy se projevují mozaikou na listech, deformacemi listových čepelí a bublinatostí listů. Významné je i poškození plodů, které může být od kruhových skvrn přes propadlé tmavě zelené mapy až po deformace plodů a jejich "bublinatost". Dužina plodů je často tenčí, tvrdší a někdy až nechutná. Virózy se projevují i na významném snížení výnosu.

Není moc podstatné, která viróza se na rostlině objevila, určení vyžaduje mnohdy laboratorní test. Podstatné je identifikovat, že vaše rostlina virem napadená je.
Špatná zpráva je ta, že jednou napadenou rostlinu již nelze vyléčit. Rozvoj padlí nebo plísní můžete chemickou ochranou omezit, na virózy lék neexistuje. Virózy jsou přenášeny infikovanými mšicemi a již jedno sání jedné mšice na rostlině stačí k jejich přenosu. Zdrojem jsou běžné plevelné rostliny, nejhorší je to, že se na nich napadení nijak neprojevuje. Přenos těchto viróz osivem nebyl u tykví v našich podmínkách prokázán.

Můžete něco proti virózám dělat? Informace je horší než špatná - prakticky ne.
Platí obecná doporučení, která se ale na malých zahrádkách často těžko dodržují:
1) "Zlikvidujte napadenou rostlinu, aby nebyla zdrojem další nákazy." To jde tehdy, když máte tisíc, sto, nebo alespoň deset rostlin a napadení je 10 - 20%. Pokud máte ale rostlin pár, budete doufat, že přinesou alespoň nějakou úrodu a těžce se jich budete zbavovat. Já osobně jich mám stovky, ale napadení letos odhaduji na cca 50%.

2) "Zabraňte napadení rostlin mšicemi". V praxi neproveditelné - od stádia malé rostliny byste museli držet vaše tykve pod "insekticidní clonou", neustále postříkány silnými insekticidy. Pak ale pěstování vlastní zdravé zeleniny ztrácí význam. Zakrývaní netkanou textilií je u tykví neproveditelné - jsou cizosprašné, jednopohlavné a potřebují přístup hmyzích opylovačů, aby nasadily plody.

3) "Pěstování rezistentních odrůd". Tohle je nejperspektivnější směr v ochraně, bohužel až v budoucnu. Byly objeveny geny rezistence, existují již i více či méně rezistentní odrůdy. Pokud je mi známo, u nás se zatím nepěstují a nejsou ani k dispozici v osivu. Některé odrůdy, resp typy ale vykazují nižší napadení,resp. nižší poškození plodů. U tykve obrovské je výrazně napadán oranžový typ Hokkaido, podstatně menší deformace jsou na modro šedých plodech skupiny CROWN, např. CROWN PRINCE F1 nebo WHANGAPAROA CROWN. 

Nevím, jestli na vás po přečtení tohoto článku nepadla deprese. Myslím, že není nutná. Možná právě u vás žádná infikovaná mšice nelétá...

virózy 1

virózy 2

virózy 3

virozy 4

virozy 5

plody cuket napadené virózou

viroza Hokkaido 

Virózy nezaměňujte s fysiologickým žloutnutím listů cuket. Projevuje se pouze u žlutoplodých odrůd na počátku vegetace. Listy nejsou deformovány, ani nejsou bublinaté. Žloutnutí se vyskytuje pouze za nižších teplot na začátku vegetace a ne na všech listech. Toto žloutnutí je neškodné, při vyšších letních teplotách mu rostlina "uroste" a bez problémů plodí.

žloutnuté listů cuket

Váš Peter Gajdoštin