Melissa officinalis

Jsou rostliny, ke kterým přivoníte jednou a jejich vůni si navždy zapamatujete. Meduňka je jednou z nich. Vůně po citronu je tak intenzivní, že bychom si ji mohli s tímto ovocem splést - nebýt ovšem výrazného akcentu na saponiny, který je cítit z čerstvých i sušených listů meduňky. 
Meduňka povzbuzuje a revitalizuje celé tělo. Silice má uklidňující až sedativní účinek na centrální nervovou soustavu. Meduňkový čaj přináší klidný spánek při nervovém napětí a psychicky podmíněném zrychlení srdeční činnosti. Silice a třísloviny mají antibakteriální a spasmolytický účinek, pomáhají při psychicky podmíněných žaludečných a střevních potížích. Meduňka se přidává do vonného potpourri, vyrábí se z ní mast i oleje do koupelí i aromalamp.

Medunka


Meduňka je nenáročná vytrvalá bylina s plazivými oddenky původem ze Středomoří. Je pěstitelsky úplně nenáročná a v našich podmínkách plně mrazuvzdorná.
Rostliny množíme dělením starších trsů nebo velice jednoduše semeny. Semena vysévejte v březnu až květnu ve skleníku, sazeničky po 6 - 8 týdnech vysaďte na bylinkový záhon.
Nať meduňky sklízejte před květem. Sušte ve stínu při teplotě do 30 oC. Citlivě usušené listy meduňky si zachovávají kvalitu čerstvé drogy.

TIP: žlutolistý kultivar meduňky AUREA se občas objeví v zahrádkách. Množí se převážně vegetativně. Semenáčky ze samovýsevu mají často taky žluté listy.

Žlutolistá meduňka