Z rodiny tykví je tykev muškátová (Cucurbita moschata) u nás nejméně pěstována. Podstatně rozšířenější jsou její sestry - tykev obecná (C. pepo) a tykev velkoplodá (C. maxima). Proč je muškátová tykev Popelkou? Má vyšší nároky na podmínky prostředí, miluje teplo a vlhko. Některým odrůdám z tohoto druhu, vyšlechtěným v tropech a subtropech, je u nás prostě zima a „odvděčují“ se nám slabším růstem a nižší násadou plodů. Je ale spousta odrůd, které i v našich podmínkách dobře rostou a spolehlivě rodí. Stále čekají na objevení českými zahrádkáři.

Tykev muškátová má plazivý růst, vyznačuje se mohutnými liánami s rozložitými listy a silnými úponkami. U nás je spojována hlavně s typem butternut, pro který je typický hruškovitý plod se  světle oranžovou, tuhou slupkou a semeníkem ve spodní, rozšířené části. Dužnina butternutů je světle oranžová s oříškovou příchutí.
Tvarová rozmanitost plodů tohoto druhu je ale podstatně širší – plody mohou být kulovité, ploché i válcovité o hmotnosti od 1 do 20 kg. Slupka plodu nemusí být pouze světlá, může být i tmavě zelená nebo téměř oranžová. Na pultech prodejen již dnes najdete menší, téměř kulovité plody tohoto druhu o hmotnosti 1- 1,5 kg.

Velkým kladem muškátové tykve je její dužina – vyzrálá je sytě oranžová, s vysokým obsahem betakarotenu, sladká a jemně aromatická. Plná chuť dužiny vynikne až u plodů, které jsou dokonale vyzrálé.
Tykev muškátová je výborná na pečení, do polévek i do moučníků. Skvělá je k těstovinám i k rýži. Vrstvu na plátky nakrájené tykve můžete dát i do tradičních „francouzských brambor“.

Ze sortimentu SEMO patří k tykvi muškátové 2 odrůdy.
LISCIA (typ BUTTERNUT) je velmi raná odrůda s hruškovitým podlouhlým plodem světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu přibližně 15 × 30 cm. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, s máslově ořechovou chutí, obsahuje malé množství semen, v plné zralosti je jasně oranžová.

SERPENTINE  F1  je vitální plazivá tykev s dlouhým kyjovitým plodem. Stejně jako u krátkých butternutů má semeník pouze v rozšířené vrcholové části plodu. Dlouhý „krk“ je tvořený pevnou oranžovou dužinou oříškové chuti. Plody jsou velmi vhodné na pečení, vaření a smažení. Plně vyzrálá je výborně skladovatelná.

tykve muskatove

Letos jsme v našich pokusech v Březcích zkoušeli dalších 11 u nás málo pěstovaných odrůd -  MUSQUE DE PROVENCE, LUNGA DI NAPOLI, LONGUE DE NICE, SONCA, MARVINNA f1, CROWNING F1, FAGTONG BIG GOLD, PHOENIX, SWEET BERRY, KIKUZA a NEW ENGLAND CHEDDAR F1

Výsledky byly různé. Některým odrůdám, hlavně těm s asijským původem, bylo u nás skutečně zima. Slabě rostly, pozdě nakvétaly a násada plodů byla slabá. K těm, které „neuspěly“ patří – KIKUZA, FAGTONG BIG GOLD, MARVINNA F1 a CROWNING F1.

Odrůda SONCA je maďarskou specialitou s menšími plody typu dlouhého a štíhlého butternutu. V době zralosti se plod na povrchu vybarvuje do oranžova a dužina do sytě oranžova. Násada byla nižší, odrůda ale příliš nezaujala.

LUNGA DI NAPOLI má na to, že patří k tykvi muškátové, plody skutečně obří, dosahující 7 – 10 kg. Jsou dlouze kyjovité, s tmavě zelenou slupkou a intenzivně oranžovou dužinou. Tato tykev by nakrmila fotbalovou jedenáctku a vzhledem ke své velikosti se nedá připravit najednou. V Itálii mají její plody v obchodech na pultě a uříznou vám kolečko široké dle vašeho přání, tak jako u salámu. Dužina je chutná a výborná na pečení i polévky.

LUNGA DI NAPOLI

LONGUE DE NICE je menší sestrou víš zmiňované odrůdy. Kdybyste ji pěstovaly samostatně, možná ji oceníte. Ve stínu své větší a výnosnější sestry ale v našem pokusu zanikla.

MUSQUE DE PROVENCE má velké, ploše kulovité a žebernaté plody. Slupka je tmavě zelená, na některých částech přecházející do oranžova, silně ojíněná. Dužina je tmavě oranžová, chutné. Plod je díky voskové vrstvičce dobře skladovatelný. Osvědčená francouzská odrůda, která nezklame chutí ani výnosem. Dobrá volba.

MUSQUE DE PROVENCE

Výnos odrůdy NEW ENGLAND CHEDDAR F1 byl v pokusu velice slušný. Ploše kulovité plody mají ve zralosti jednolitou, béžově hnědou slupku. Kvalitní dužina výtečná na pečení i pomazánky.  Odrůda, kterou zařadíme do sortimentu.

Na konec si v našem výčtu necháváme to nejlepší – odrůdy PHOENIX a SWEET BERRY.
Obě nás výrazně zaujaly. Plody jsou menší s široce kapkovitým tvarem. Výnos výborný.
PHOENIX má béžové plody s nepravidelným světle zeleným síťováním. Dužina je oranžová, chutná.

PHOENIX
 

Povrch plodů SWEET BERRY je nahnědlý, silně ojíněný. Plod musíte rozkrojit, abyste jej ocenily. Dužina je temně oranžová, i v syrovém stavu sladká a chutí připomínající mrkev. Je pevná a křehká. Výtečná na pečení, pomazánky i polévky. Při tepelné úpravě rychle měkne, co jsme ale vnímali jako její klad. První pokus na její přípravu nám nevyšel, pokrájeli jsme j na kostičky a chtěli udusit na másle jako mrkev. Kostičky se ale po 10 minutách rozpadli a vznikla tykvová kaše. Tato se stala našim základem pro výbornou pomazánku – posolte, mírně opepřete, přidejte pár kapek chilli a smíchejte s trochou lučiny. Nechte vychladit. Vý-bor-né!

SWEET BERRY

SWEET BERRY duzina


SWEET BERRY i PHOENIX mají velkou výhodu v malé velikosti plodu, který je v kuchyni jednorázově zpracovatelný.  Menší plod je ale vyvážen vysokou násadou – velkým počtem plodů na rostlině.

Zakrátko se náš sortiment tykví muškátových rozšíří minimálně o 5 odrůd. Vydržte chvilku…