Stala se z ní téměř modla. Slovo HOKKAIDO je známo každému zahrádkáři i příznivci zdravé stravy. Je to jenom bublina nebo je tato tykev skutečně tak výjimečná?

HokkaidoI když se to podle plodů nezdá, HOKKAIDO patří k druhu tykev obrovská (Cucurbita maxima). Poznáte to podle tvaru stopky plodu, která je na průřezu okrouhlá a na povrchu korkovitě rozpraskaná. Plody této odrůdy jsou menší a zašpičatělé na obou koncích. Sytě oranžová je nejenom slupka plodu ale i celá dužina, která barvou nezaostává za nejlépe vybarvenými mrkvemi. A právě betakaroteny (provitamíny A), jsou zdrojem „síly“ této tykve – jsou totiž důležitými antioxidanty a látkami podporujícími zdraví očí a zrak obecně. Struktura dužiny HOKKAIDO je navíc tak akorát – pevná ale křehká, chutná a nasládlá. Sladkou chutí připomíná lahůdkové brambory či pečené kaštany. Když k tomu přidáme dobrou skladovatelnost, získáme komplex vlastností, pro které je HOKKAIDO tak výjimečná.

Malé plody, intenzivní probarvení, jemná a příjemná chuť, dobrá skaldovatelnost – to dělá z odrůdy HOKKAIDO asi nejpopulárnější tykev u nás.

Podle orientální medicíny je tykev léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Přináší do našeho organismu karoten, ze kterého si naše tělo vytváří vitamín A, zinek – nezbytný minerál pro naše tělo a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid, který blahodárně působí právě na slezinu a slinivku břišní.

Hokkaido

Pár receptů na přípravu HOKKAIDO:

Pečené HOKKAIDO
Dýni nakrájíme na plátky asi ½ cm silné. Plech lehce potřeme rostlinným olejem, výborný je olivový, naklademe dýni a jemně posolíme. Pečeme při 150 0C do měkka. Slupka této odrůdy je po upečení křehká a velice chutná.

Dýně smažená – TEMPURA
Namočte asi ½ šálku jemné, přesáté celozrnné mouky do vlažné vody tak, aby vzniklo řídké těsto a nechte je delší dobu stát (i několik hodin). Hokkaido nakrájejte na plátky asi ½ cm silné a namáčejte je nejprve v mouce – jemné celozrnné nebo hladké a potom v připraveném řídkém těstíčku. Takto obalenou dýni rychle klaďte do rozpáleného oleje a osmažte.

Zelenina s dýní
Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a lehce orestujte na trošce rostlinného oleje. Na cibuli naklaďte vrstvu jemně nastrouhaného zelí, potom vrstvu nadrobno nakrájené dýně a nahoru mrkev, nakrájenou na sirky. Jen lehce podlijte vodou či vývarem, přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni. Podávejte s obilovinou a luštěninou.

Dýňová polévka
Nejprve uděláme vývar ze zeleniny či mořské řasy. Do tohoto vývaru dáme vařit nakrájenou dýni (můžeme ji také předem lehce orestovat na cibulce) a vaříme doměkka. Až je dýně měkká, přidáme pokrájený pórek a jen lehce necháme polévku přejít varem. Dochuťte bylinkami nebo miso pastou. Jako obměnu můžeme do této polévky použít jakoukoli zeleninu, případně ji zahustit celozrnnými obilovinami nebo vločkami.