metla na nespavost, úzkost a stres

Na den sv. Jana, který je symbolem posvátných sil světla a tepla, září třezalka nádherou svých skvostných květů. Sbírána o Svatojánské noci má nejsilnější a snad i magický účinek.
Čaj z třezalky se sedativními a uklidňujícími účinky je doporučován při nespavosti, problémech s usínáním, při nadměrném stresu a žaludečních neurózách. Třezalka působí dokonce při dlouhodobé skleslosti, "bezdůvodně" špatné náladě, pocitech úzkosti i při léčbě lehčí deprese způsobené především v zimním období nedostatkem sluníčka. V období klimakteria u žen může třezalka po poradě s odborníkem nahradit některé léky pro stabilizaci projevů hormonálních výkyvů.


Pro dosažení uklidňujících účinků je třeba třezalku užívat pravidelně po delší období, účinky se zpravidla projevují po 2–3 týdnech užívání.
Na čaj a přísadu do koupele sbíráme kvetoucí nať v červnu až v červenci, pro přípravu oleje sbíráme pouze květy. Věřící lid dával v minulosti balzámu, krvavě červené šťávě z květů, názvy související s krví a ranami Spasitele – Janův olej. Je skutečně dobrým olejem na rány, zmírňuje bolesti, odstraňuje a léčí záněty.

Příprava čaje: Jedna čajová lžička na ¼ l vody, spaříme a krátce vyluhujeme.
Janův olej:       Květy, natrhané po slunečním dni, volně naplníme do láhve až po hrdlo a zalijeme jemným olivovým olejem. Květy musí být v oleji ponořené. Dobře uzavřenou láhev postavíme na několik týdnů na slunce nebo na teplé místo. Po čase se olej zbarví do červena. Přefiltrujeme přes hadřík, zbytek vylisujeme a uschováme v tmavých lahvičkách.

trezalka
Je třeba mít na paměti, že produkty z třezalky jako třezalkový olej a silné výluhy mohou mít i negativní účinky, zejména přecitlivělost ke slunci, mohou způsobovat světloplachost, pigmentové skvrny a u některých silně citlivých jedinců může dlouhodobé užívání způsobovat předrážděnost.

Pěstování třezalky zvládne i začátečník. Semena vyséváme od února do dubna na povrch substrátu. Nezasypávejte, světlo podporuje klíčení. Rostliny přesazujeme do prokypřené půdy v dubnu až červnu do sponu 30 x 30 cm.