Co vám vyvstane na mysli, když se řekne rajče nebo okurka? Rajče je červené a kulaté, okurka je zelená a oválná. Máme v hlavě uložené šablony, které slovům přiřazují v naší mysli obrazy. Ale příroda je podstatně barevnější a variabilnější. Rajče může být i oranžové, žluté, bílé nebo dokonce černé. A s okurkou je to také tak - ve světě se pěstují a konzumují i jiné typy než naše nakládačky nebo hadovky.

Okurka (Cucumis sativus) patří do širšího rodu Cucumis a je rodnou sestrou cukrových melounů (Cucumis melo). Ve světě se pěstují typy, které jsou botanicky zařazovány jednou k okurkám, jednou k melounům. Prostě jsou jiné, než na jaké jsme zvyklí, jinak vypadají, jinak chutnají a jinak se používají. Často jsou konzumovány zasyrova, jindy se tepelně upravují. Jsou tradiční v Indii a jihovýchodní Asii. Celá skupina těchto zelenin má plody s nízkou kalorickou hodnotou, bohaté na fyziologicky vázanou vodu, vhodné pro zdravou stravu a všechny druhy diet.

LEMON CUCUMBER (citronová okurka) je odrůda s kulatými plody se žlutou slupkou. Citron má v názvu pouze pro svou barvu, v chuti byste ho hledali zbytečně. Dužnina je bílá, křupavá, s poměrně výrazným jádřincem.
Rostlina má liánovitá růst a pěstuje se stejně jako naše tradiční okurky. Výhodou, ale ne podmínkou, je pěstování na Vertiko, na drátěnce či jiné opoře. Rostlina je hmyzemopylivá, pěstujte ji proto venku, pokud ji vysadíte v krytých prostorech tak vždy za přístupu hmyzu. Plody sklízejte v mladém stádiu, rostlina bude stále a stále nasazovat další.

LEMON CUCUMBER

Indie je domovinou dalších "okurek", které jsou botanicky ale spíše řazeny k melounům. Říká se jim "zeleninové melouny" a i ve zralém stádiu jim chybí sladkost. V domovině se jmenují dosekaya (dosekai). Plody jsou menší, kulovité, žluté, někdy se zelenými pruhy.

Indové dosekaya tepelně upravují spolu s indickou čočkou, cibulí, chilli a kořením do kašovitého jídla dosekaya pappu, jindy se z ní připravuje indické kari nebo chutney - dosakaya pachadi. Plody mají křupavou texturu, konzumují se i se slupkou a často i se semeny. Na rozdíl od jiných zelenin z čeledi tykvovité neobsahují hořkou substanci cucurbitacein. Odrůda YELLOW BALL je selekcí z klasické indické krajové odrůdy dosekai. Plody jsou kulaté, 11 - 14 cm v průměru s jasně žlutou slupkou a bílou dužinou. Pěstují se jako klasické okurky, pro vývoj plodu ale potřebují opylení. Plody se dají výborně skladovat a dlouho si udržují svou křupavou texturu.

YELLOW BALL

YELLOW BALL

Odrůda CAROSELLO BARESE (známá také jako CAROSELLO MEZO LUNGO DI POLIGNANO) je tradiční italská krajová zelenina z oblasti Bari. Patří také k "zeleninovým melounům" (Cucumis melo var. flexuosus). Plody jsou oválné, mírně žebernatá, pokryté jemnými, krátkými trichomy. Mladé plody se dají využít začerstva jako okurky, nebo tepelně upravit podobně jako dýně. Plod není hořký ani v plné zralosti. ale není sladký - je křupavý a lahodný, chutí mezi okurkou a cuketou.
CAROSELLO BARESE je nenáročná plodina s dobrou násadou plodů. Pěstujte ji na vnějším záhoně podobně jako okurky nakládačky. Můžete vyset přímo nebo předpěstovat sadbu, kterou po otužení vysaďte ven v druhé polovině května, až přejde nebezpečí pozdních mrazíků. Spon zvolte přibližně 120 x 30 cm.

CAROSELLO BARESE

CAROSELLO BARESE

CAROSELLO BARESE  

Váš Peter Gajdoštin