Hranice mezi kulturní rostlinou a plevelem je velice tenká. Nejvíce se mi líbí zahrádkářská definice – plevel je rostlina, kterou na zahradě nechceme.

Šrucha je příkladem takového plevele. I když v posledních letech velice urputného. Většina z vás, kdo máte zahrádku, ji znáte. Nízké plazivé keříky šruchy s drobnými sukulentními lístky se postupně stávají všudypřítomnými. Původně rostly planě pouze v jižních oblastech Evropy, s postupným oteplováním se tato rostlina rozšiřuje dál na sever. Śíří se rychle a najdeme ji nejen na záhonech ale i podél cest nebo mezi dlažebními kostkami na chodnících.
Plevel? Nebo užitečná zelenina? Obojí. Velkolistá pěstována šrucha zelná má kolem 40 odrůd s listy lišících se velikostí, typem růstu nebo barvou. Pěstuje se po celém světě jako výborná salátová zelenina. Jí se čerstvá i tepelně zpracovaná, přidává se do salátů, polévek nebo dušených pokrmů. Může se upravit jako špenát. Šrucha byla Gándího oblíbenou zeleninou, říkají Indové.

Kulturní a plevelná šrucha

Kulturní a plevelná, drobnolistá forma šruchy.

Chuť šruchy je kyslastá, výrazná a může být mírně svíravá. Ostřejší a svíravé tóny v chuti způsobené kyselinou jablečnou jsou u šruchy výraznější ráno. V průběhu dne se kyselina jablečná metabolizuje, sbírejte proto listy při plném slunci na poledne nebo odpoledne, listy jsou jemnější a nasládlé.
Šrucha je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin (vyšší než jakákoli jiná listová zelenina), vitamíny A, C, B a karotenoidy, z minerálů hořčík, vápník, draslík a železo.

Vysvětlujte ale užitečnost šruchy někomu, kdo našel před dvěma lety na své zahrádce první keřík šruchy a letos má zahrádku kompletně zaplevelenou.

šrucha

Ta „potvora“ se šíří malými černými semeny. A je téměř nezničitelná. Když keřík jenom podkopnete a nevyhrabete, zavadne. Ale jelikož jsou lístky sukulentní, rostlina vydrží několik dní na slunci bez vody a když přijde déšť, opět zakoření a vegetuje.

zaschlá rostlina šruchy

Dokonce i malý kousek výhonu, který zůstane ulomený na záhonu zakoření a v příhodných podmínkách roste.

detail květu

V detailu je ale tento plevel krásný. 

Ale boj s ním je těžký. Vím, o čem mluvím, jeden foliovník máme hezky zamořený. Plít, plít a plít je jediný recept.

Váš Peter Gajdoštin