ŠejkKeříčková rajčata nejsou na zahrádkách nejpopulárnější. Ta pravá, oválná, jsou méně šťavnatá než tyčková a zahrádkáře často odradí jejich tužší koenzistence. Jedna odrůda si ale místo na vašem záhonu letos zaslouží. Je to ŠEJK- plastická, velmi raná keříčková odrůda polorozkladitého vzrůstu. Na první pohled normální, pěstitelsky nenáročné keříčkové rajče… Jedním je ale ŠEJK výrazně výjimečný - obsahuje crimsson gen, odpovědný za vysoký obsah červeného barviva lycopenu v dužině plodu. Nejen plod na průřezu, ale i barva protlaků a kečupů z této odrůdy jsou intenzivně červené. Barva ale není to nejdůležitější, lycopen je hlavně silný antioxidant.

Toto slovo - "antioxidant", se stalo v posledních letech téměř zaklínadlem, nutno ale říci, že oprávněně. Antioxidanty se napojují na volné radikály v těle, tyto mohou být následně zneškodněny a vyplaveny z organismu. Omezuje se tím negativní účinek radikálů - poškození buněk a buněčných chromozomů. Vysoce účinnými antioxidanty jsou rostlinná barviva – karotenoidy, mezi které lycopen patří. Lycopen se nachází v rajčatech, melounech i červených grapefruitech, všem těmto plodinám dává výraznou barvu.
Účinek lycopenu byl předmětem několika na sobě nezávislých vědeckých studií, které prokázaly, že strava bohatá na rajčata a výrobky z nich podstatně snižuje nebezpečí vzniku některých druhů rakoviny. Nejvýraznější úspěchy byly pozorovány u rakoviny prostaty. Bylo prokázáno, že u pacientů nemocných rakovinou prostaty, kterým byl podáván lycopenový rajčatový extrakt, se nádory zmenšovaly a jejich zhoubnost se snižovala. Důvodem může být to, že lycopen zřetelně zpomaluje stárnutí prostatických buněk, a tím oddaluje vznik rakoviny. Jelikož je tkáň prostaty extrémně vnímavá k vlivům prostředí, je také extrémně zranitelná z hlediska poškození volnými radikály.

ŠejkDostupnost antioxidantu lycopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztratí část vitamínů, schopnost organismu získat z těchto produktů lycopen se ale naopak zvýší. A protlaky z rajčete ŠEJK je na úrovni léku, ale léku bez jakéhokoli doplatku.