Občas si myslím, že mezi zeleninami již bylo vše objeveno. A je mi smutno po středověku, kdy se po objevení Ameriky hrnuly na Starý kontinent desítky nových druhů a stovky odrůd, nebo spíše v té době typů zelenin. Ale nejenom zelenin – stromů, květin…
Občas se ale stane, že se objeví i v tak prozaické skupině plodin, jako jsou zeleniny, něco nového. A mne to strašně těší.
Je mi ctí, jednu takovou novinku vám představit. Jde o pekingské zelí. Plodinu sice u nás pěstovanou, ale nesídlící na špici popularity. Odrůda SCARVITA F1 je ale něčím úplně novým  - červeným pekingským zelím.

SCARVITA je krásná.
SCARVITA Je krásná na záhoně.
SCARVITA je krásná, když oberete okrajové listy a vyloupne se vám červená hlávka.
SCARVITA je krásná, když hlávku rozříznete.
A SCARVITA je skutečně krásná, když lístky natrháte a dáte do mísy. Vyniknou smíchané s klasickým zeleným, nebo bílým pekingským zelím, ať jej nazveme jakkoli.

Minulý týden jsme natáčeli pořad o této plodině pro Rady ptáka Loskutáka. A kameraman se nemohl odtrhnout čočkou kamery od mísy barevných lístků. Říkal, že je úžasná „naživo“, přes objektiv ale úžasná dvojnásobně. Jestli jste se dnes koukali, snad se vám líbila.
SCARVITA sice pochází z Koreje, bez problémů ale u nás roste. Ještě stále sklízíme hlávky. Vysévali jsme počátkem července a vysazovali v prvních srpnových dnech.
A semena jsou již k dispozici v našem e-shopu.
Váš Peter Gajdoštin

SCARVITA 1

SCARVITA 2

SCARVITA 3

SCARVITA 4

SCARVITA 5