Salvia splendensSalvia splendens

Každý z nás se s nimi setkal. Šalvěje jsou všude - na lukách, v lese i na zahradách. Šalvějí jsou desítky druhů – lékařská, přeslenitá, pomoučená, luční. Šalvěj zářivá získala své jméno díky jasně červené formě, která se řadí mezi tradiční a nejběžnější záhonové letničky. Máte ji nejspíš spojenou s městskými záhony vašeho mládí. Ona je ale krásná i v nádobách. V posledních letech se objevily odrůdy v široké škále barev – bílé, růžové, bordó, navíc s kompaktním růstem, který tuto letničku do nádob přímo předurčuje. Novinkou jsou dvoubarevné červeno růžové a červeno bílé kultivary. Šalvěje vyniknou ve skupině, dají se ale uplatnit i v kombinovaných truhlících. Navíc jsou nenáročné na pěstování a kvetou neúnavně po celé léto.

Salvia AMOREVšechny odrůdy šalvěje zářivé se dají množit osivem. V kolekci PALETA BAREV najdete odrůdu AMORE v bílé, lososové a levandulové barvě. Osivo ve směsi je barevně rozlišené, barva semen odpovídá barvě květů budoucí rostliny. Vy tak přesně víte, co vyséváte a z jednoho sáčku s osivem napěstujete celou barevnou škálu šalvějí.

Salvia AMORE 2Šalvěj zářivá dobře roste na plném slunci, můžete ji ale pěstovat i v mírném polostínu.

 

 

Humózní a dobře vododržná půda, dostatek živin - to je optimum, které šalvěj zářivá miluje. Snese ale i výkyvy v zálivce a méně starostlivého majitele.

Salvia SANGRIABarevnou lahůdkou mezi šalvějěmi je odrůda SANGRIA – ze sněhově bílých listenů vyrůstají jasně červené květy.

 

Salvia Sangria 2Šalvěj zářivá je ve své domovině, Brazílii, vytrvalý polokeř. Vzhledem ke své citlivosti na mráz se u nás pěstuje jako letnička a množí se převážně osivem. Vyžaduje dlouhou dobu na předpěstování. Vysévejte v lednu a únoru ve skleníku při optimální teplotě 22 oC. Po vyklíčení snižte teplotu na 15 - 18 oC. Semena vysejte na povrch substrátu a nezasypávejte je zeminou.  Do nádob nebo na záhon vysazujte v polovině května, až pomine nebezpečí posledních mrazů.