salát Bremia 1Častou chorobou rychlených salátů je plíseň salátová. Projevuje se vznikem světlezelených až žlutozelených různě velikých skvrn, často ohraničených nervaturou, zejména na starších listech. Skvrny se postupně zvětšují, splývají, zasychají a nekrotizují. Na spodní straně skvrn je zřejmý bělavý poprašek reprodukčních orgánů houby. Napadené listy většinou hynou a opadávají. Choroba na rostlinách často pokračuje i po jejich sklizni. Při napadení mladých rostlin mohou tyto uhynout. Chorobu podporuje vysoká vzdušná vlhkost (nad 90%), ovlhčení listů (deštivé počasí, nevhodná zálivka) a teploty mezi 15 a 20°C. Suché a slunečné počasí s nočními teplotami nad 15°C průběh infekce zastavuje.
   

salát k rychleníNová série salátů ze Sema vykazuje totální rezistenci k plísni salátové.
 
Vyséváme 6 – 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby (čím kratší den, tím delší doba předpěstování) do vlhkých výsevních substrátů přibližně 2 semena na cm2, hloubka
0,5 – 1 cm. Přepichujeme do zeminy s nižším obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10 – 30 cm2 v nepřímé závislosti na délce dne. Zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch.
Podle velikosti hlávek pěstovaných odrůd vysazujeme ve skleníku nebo fóliovníku do sponů 25 x 25 až 30 x 30 cm. Velmi důležitá je mělká výsadba. Po výsadbě až do tvorby hlávek zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch. Během tvorby hlávek zaléváme vydatně, ale opatrně v delších časových intervalech, aby hlávky nepodhnívaly. Hlávky musí co nejrychleji oschnout, včetně pěstební zeminy, a proto v rychlírnách zaléváme zásadně ráno s následným intenzivním větráním (průvan salátům nevadí).
 

BRILANT – raný salát se středně velkou, světle zelenou hlávkou. Odrůda s jemně bublinatými, silnějšími listy je vhodná pro pěstování ve vytápěných sklenících a fóliovnících.

 salát BREMEXBREMEX – je velmi raná odrůda, ranější než BRILANT. Tvoří stejně velké, ale pevnější a lépe uzavřené hlávky. BREMEX díky vyšší odolnosti k vybíhání vydrží déle na záhoně. 

 

salát CITRINCITRIN – odrůda vhodná pro pěstování ve vytápěných sklenících a fóliovnících. Vyniká tvorbou středních, ale těžkých hlávek. Menší žlutozelené manžetové listy jsou vzpřímené, což podstatně snižuje nebezpečí podehnívání.


Obě odrůdy jsou totálně rezistentní k plísni salátové, rasy NL 1-25.