Vy starší si ještě určitě pamatujete dobu, kdy se toho o salátových okurkách moc nevědělo. Malé nakládačky se zavařily a ta přerostlá, která se při minulé sklizni přehlídla, se oloupala a nastrouhala do salátu. V posledních letech se ale odrůdová škála značně rozšířila a salátové okurky se staly stálicemi zahrad. Orientujete se ale v pojmech hadovky a polní salátovky? Víte co znamená slovo „partenokarpická“ na sáčku s osivem salátovek? Jestli ne, tak vám poradíme, abyste lehce vybrali odrůdu vhodnou do skleníku, nebo tu na pole či do pařeniště.

I když má málokdo rád teorii, pro orientaci v okurkách je krátká exkurze do biologie nutná. Okurky jsou rostliny různopohlavné (mají květy samičí a květy samčí), jednodomé (obojí květy jsou na jedné rostlině) a hmyzosnubné (pyl je přenášen hmyzem). K vývoji plodu potřebuje okurka přenesení pylu ze samčího květu na květ samičí a oplození samičího vajíčka. Když k tomuto procesu nedojde, neopylené květy se dále nevyvíjejí, zaschnou nebo uhnijí. Klasické okurka prostě potřebuje hmyz pro zdárný vývoj svých plodů. Aby se daly pěstovat okurky i ve sklenících, využila se ve šlechtění vlastnost označovaná jako partenokarpie. Partenokarpie je schopnost rostliny nasadit plod bez opylení  květu a oplození. Na sáčku s osivem těchto salátových okurek najdete slovo „partenokarpická“, často doprovázené označením „hadovka“, nebo „okurka skleníková“. Plody partenokarpických hadovek jsou většinou štíhlé a s hladkou, nebo mírně rýhovanou slupkou, téměř bez ostnů. Vnitřní struktura i s jádřincem je pevnější, v plodu jsou jenom náznaky nevyvíjejících se semínek. Většina dnes nabízených partenokarpických odrůd má 100% samičí kvetení a netvoří květy s pylem. Mnohé nové hybridy jsou schopny nasadit za listem dva i tři plody.
Partenokarpie má ale i jeden negativní efekt. V případě náhodného opylení partenokarpické odrůdy vznikají plody deformované – hruškovité a prohnuté. V části plodu, kde se vyvíjí semena dochází k rychlejšímu vývoji pletiv a následkem jsou známé deformace okurek hadovek. Nejčastěji se deformace vyskytují v plném létě, kdy je aktivita hmyzu nejvyšší. Pokud ve skleníku nejsou včely nebo jiné opylovače, k deformacím nedochází. Řešením je i pěstování krátkých hadovek – sklízí se častěji a mladé plody nejsou tak náchylné na deformace jako salátovky dlouhé.

okurka květ a včela

V minulosti byly nejběžnější hadovky dlouhé – např. MARTA F1 a SALADIN F1. Dnes se běžně pěstují hadovky dlouhé, střední, krátké i „úplně mrňavé“.
Sortiment je široký a je z čeho vybírat: BABY F1 (12 – 15 cm), MINISPRINT F1 (15 – 17 cm),  FORMULE F1 (24 – 26 cm), SUPERSTAR F1 (25 – 30 cm), VISTA F1 (35 – 40 cm).

Novinka SANTOS F1 je dlouhá partenokarpická okurka hadovka pro pěstování ve sklenících a fóliových krytech. Výnosný hybrid je vhodný pro jarní i podzimní pěstování, má 100% samičích květů. Plod je 30 - 35 cm dlouhý, hladký, s krátkým krčkem, geneticky nehořký. Rostlina je rezistentní ke kladosporiu a tolerantní k virové mozaice okurky.

SANTOS F1


Jestli ale chcete pěstovat salátovky na záhonu, v pařeništi, nebo fóliovém krytu, kde se běžně vyskytuje hmyz, musíte zvolit odrůdy označené jako „polní salátovky“. Nejsou partenokarpické a ve své biologii jsou blízké klasickým nakládačkám – pro vývoj plodu opylení vyžadují. Jejich slupka je výrazněji ostnitá, jádřinec měkčí, s tvořícími se semínky. Oproti hadovkám ale mají výraznější okurkovou chuť i vůni.
Odrůdy: CHEER F1,, LILI F1, MARKÝZA F1.

AIKON F1 je raná hybridní polní salátovka typu „American slicer“ vhodná pro pěstování na poli a ve fóliovnících. Rostlina je středně vzrůstná s převážně samičím kvetením. Plody jsou štíhlé, dlouze válcovité, dorůstající délky 25 - 28 cm. Slupka je tmavě zelená, bez žíhání, řídce ostnitá. Plod je odolný k deformacím a má dobrou skladovatelnost.

AIKON F1

Výsev semen salátovek provádíme do truhlíků s výsevním substrátem nebo lépe inertním agroperlitem. Za 7 – 10 dní mají rostliny rozložené děložní lístky a přesazují se do sadbovačů nebo květináčů. Optimální je použití sadbovačů o průměru 6 - 8 cm. Po dvou až třech týdnech má sadba 1 – 3  pravé listy a je připravena k výsadbě. Optimální teplota pro předpěstování sazenic je 15 – 20 oC.

sazenice okurek

TIPY:
Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy. Současně ale nesnáší vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a proto je doporučujeme přihnojit v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto je nepoužívejte. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin i na další růst. Sprchávání plodů v průběhu vegetace je často způsobeno pouhým nedostatkem dusíku a podvýživou rychle se vyvíjejících rostlin. I z tohoto důvodu prospěje přihnojení v průběhu vegetace.

Okurka je teplomilná rostlina. Optimální teplota pro nasazování plodů je nad 15 oC v noci. Při poklesu pod toto optimum rostlina omezuje nasazování plodů, při poklesu noční teploty pod 10 oC  přestane nasazovat plody úplně.