Blíží se termín, kdy někteří pěstitelé zvažují výsevy salátových okurek jako následnou plodinu pro pozdně letní a podzimní sklizně.
Při časování sklizně salátových okurek do tohoto období je třeba zohlednit několik základních a limitujících bodů. Salátovky vysévané pro podzimní sklizně musí být na počátku vegetace odolné k vyšším teplotám a později zase k chladnějšímu počasí. Také ne všechny okurky snáší velké rozdíly  denních a nočních teplot, které nás většinou v druhé polovině srpna a v září zasáhnou. Velmi důležitým aspektem je tolerance k padlí okurkovému, které může na podzim způsobit větší škody než plíseň okurková. V neposlední řadě se musí jednat o velmi rané odrůdy, zvláště pro polní pěstování. Výhodné je použít odrůdu, která nastupuje velmi razantně do sklizně.

CHEER F1Salátová okurka pro polní pěstování CHEER F1 byla šlechtěna speciálně pro toto použití. Je to  hybridní, velmi raná, nepartenokarpická okurka polního typu High Mark II. Rostlina je velmi vzrůstná, má převážně samičí kvetení. Nepřerůstající plod je  středně dlouhý, tupě zakončený, barva v tržní zralosti je tmavozelená s výrazným leskem a bílými, hrubými ostny. Plody jsou odolné k deformacím a mají velmi dobrou skladovatelnost. Odrůda vyniká velmi dobrým zdravotním stavem. Je určena pro přirychlování ve fóliových krytech, pod netkanou textilií a pro pěstování na poli. Je vhodná jako následná plodina např. po raných bramborách.

LILI F1Druhou možností je použít odrůdu LILI F1, která je určena pro delší skladovací období.  LILI   F1  je velmi kvalitní, hybridní, nepartenokarpická, středně raná okurka typu High Mark II. Rostlina je středně vzrůstná, má převážně samičí kvetení. Nepřerůstající plod je středně dlouhý  (22 cm), geneticky nehořký. Plody jsou odolné k deformacím a mají dobrou skladovatelnost. Má velmi dobrý zdravotní stav. Je určena pro pěstování na poli a pro přirychlování ve fóliových krytech.
 

 VISTA F1Pro pěstitele, kteří se rozhodují pro pěstování salátových okurek holandského  typu ve sklenících a foliovnících nabízíme  odrůdu salátovky Vista F1. Je to dlouhoplodá  partenokarpická salátová okurky se 100 % samičích květů. Středně až velmi vzrůstné rostliny nesou středně zelené nehořknoucí plody délky 30 - 35 cm. Vista patří mezi několik málo odrůd salátových okurek, které  tolerují zkracující se den. Tato tolerance se projevuje výrazně nižším „shazováním“ mladých plodů. Její druhou výhodou je resistence k padlí.
 

 FORMULE F1V případě hledání kratší, středně dlouhé okurky – hadovky pro podzimní období je možno použít také odrůdu FORMULE F1.