DUOKaždá zelenina má svůj čas. Ředkvičky bývaly spolu se salátem symboly jara. Nemusí tomu tak ale být. Jestli se vám na okenním parapetu stále povaluje půl sáčku semínek z jara, nevyhazujte je. Je sice za pět minut dvanáct, stále je ale čas na jejich výsev. Nejenom v tropech, i u nás se dají sklidit dvě úrody do roka.

V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová. Ta je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé. Hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici. Ředkvičky jsou také bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Dále obsahují např. vápník, hořčík a draslík.
V ředkvičkách jsou ale ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky - hořčičné oleje, které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům.
Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou chuť. Jejich role je pro samotnou rostlinu velmi významná, jsou jejím ochranným štítem proti napadení vetřelci zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle - zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu problémů -nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.

Ředkvička je kultura, které nevyhovují vysoké teploty  a letní horka. Za těchto podmínek rostlina přes den svěsí listy a téměř neasimiluje. Často tvoří protáhlé, na průřezu dřevnatějící bulvičky a má větší sklon k vyšeptávání - tvorbě dutinek v dužině.  Při dlouhém letním dni navíc ředkvičky vybíhají do květu. Proto jim vyhovují nižší teploty. Parné léto je již ale doufejme za námi a teploty jsou pro ředkvičky opět příznivé.

TERCIA F1Co doporučit milovníkům ředkviček, kteří by je rádi pěstovali i v průběhu léta? Zaručený „letní“ recept pro ně není, nebo zatím o něm nevíme. Řešením je odrůda TERCIA  - celoroční ředkvička výborná pro jaro i podzim, ale schopna poskytnout úrodu i při letním pěstování. Tmavě červená, kulovitá až ploše kulovitá bulvička střední velikosti má jemnou bílou dužninu. List je polovzpřímený, nižší, jemnější, ale dostatečně pevný pro svazečkování. Vyniká odolností k praskání a vybíhání do květu.

 

KVARTALetním vedrům lépe odolává i tetraploidní odrůda KVARTA, ředkvička typu „Máslová obří“. Tvoří velké kulovité bulvičky s tupě špičatou bází a matně bílou barvou dužniny. KVARTA má velmi vysokou odolnost proti praskání bulviček, vybíhání do květu i  houbovatění dužniny.

Druhá polovina srpna a počátek září je vhodnou dobou pro podzimní pěstování ředkviček.
Vegetační doba ředkviček je okolo 30-40 dnů. Seje se do řádků 12-15 cm do hloubky 1-2 cm, výsevek je 2,5-3,5 g/m2. 
Netkanou textilii, kterou jste měli na jarních zeleninách pro přirychlení, můžete použít i na podzimní výsevy ředkviček. Mechanicky je chrání proti škůdcům, zvlášť dřepčíkům a květilkám.
Nedostatek vláhy spolu s vysokou teplotou podporují vyšeptávání ředkviček. Proto je důležité
udržovat stejnoměrnou vlhkost, která vám zajistí bezvadnou vnitřní strukturu bulviček.
Ředkvičky můžete sklízet až do pozdního podzimu, mladé rostliny snesou mrazy do -3oC a starší až -6oC.

Které odrůdy pro podzimní sklizně doporučit?

Odrůdy TERCIA a KVARTA jsme již zmiňovali. Určitě na podzim nezklamou.

KVINTA F1KVINTA je perspektivní raná až poloraná odrůda ředkvičky pro rané polní pěstování i pro podzimní výsevy od 15. srpna. Větší  kulatá bulvička se svítivě červenou barvou a jemnou slupkou ji činí velmi atraktivní. Dužnina je bílá, jemná, velmi odolná k houbovatění. List je polovzpřímený, mohutnější, světle zelené barvy. Je velmi odolná k praskání a vybíhání do květu.

 

PRIMAPro nejpozdnější možné - zářijové výsevy se nám velice osvědčila odrůda PRIMA. Na jaro se doporučuje k rychlení a ranému polnímu pěstování, na podzim využijete její intenzivní růst a krátkou vegetační dobu. Má středně velké bulvičky výborné chuti a lahodnou strukturu dužiny.

PRIMARA F1PRIMARA F1  je velmi raná hybridní ředkvička se středně velkými až většími bulvičkami určena pro jarní přirychlování  a polní pěstování. Vzhledem k odolnosti k vybíhání je vhodná i pro podzimní pěstování. Optimální velikost bulviček je 4-5 cm, mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení, vynikající vnitřní struktury.

 

 

TEKO je  velmi raná odrůda pro jarní a podzimní pěstování i rychlení ve folnících. Bulvička jasně červené barvy má jemný, nitkovitý kořen a bílou dužninu. Vyniká odolností k vybíhání.

 

BLANKABLANKA je raná odrůda se sněhově  bílou barvou bulviček. Je opravdovou sněhovou královnou  s jemnou ředkvičkovou chutí. Odrůda je vhodná pro jarní výsevy do folníků, pařenišť i přímo na pole. Uplatní se i při podzimním pěstování ve volné půdě. Vzhledem k atypické bílé barvě je velice vhodná k zatraktivnění zeleninových obloh.   

 

PALETA BAREVV kolekci PALETA BAREV  zařazená SMĚS BAREV ŘEDKVIČEK vhodná pro polní pěstování. Osivo bílých, žlutých, fialových a červených ředkviček je v sáčku barevně rozlišeno. Barva semínka odpovídá barvě bulvičky, která ze semínka vyroste.