Polovina dubna je dobou, kdy již rostou rostlinky rajčat a rajčátek na většině oken a ve skleníčcích. Po děložních lístcích se objevují první lístky pravé. A právě v souvislosti s touto fází vývoje sazenic, se nám objevilo pár dotazů od zahrádkářů ohledně rostlin s „jiným listem“ – neděleným, celokrajným. Dokonce byla vyslovena obava, jestli z dodaných semínek rostou rajčata a ne náhodou papriky…

Nemusíte se bát. Skutečně vám ze semínek rostou rajčata. Vyseli jste pouze některou z odrůd s tzv. „bramborovým listem“.
Většina z běžně pěstovaných odrůd rajčat má list dělený do úkrojků, tzv. peřenodílný list. Jeho členění je odrůdově specifické, více či méně vykrajované.

NORMÁLNÍ LIST RAJČAT

normální rjčatový list

Některé odrůdy ale mají list celokrajný, rozdělený pouze do několika úkrojků. Právě tento typ olistění nese označení „bramborový list“, pocházející ze skutečné podobnosti s listem bramboru. Ony jsou rajčata a brambory velice blízcí bratranci patřící do společné čeledi Solanaceae. Olistění rostlin s bramborovým listem je řidší, rostlina působí vzdušněji. Někdy je tomuto typu olistění připisována vyšší odolnost k plísni rajčat. Při své praxi jsem tohle nezaznamenal. Výhodou může být ale to, že řidší olistění rychleji obschne a plíseň se pomaleji šíří. Spóry plísně rajčat potřebují minimálně 3 hodiny ovlhčení listu k tomu, aby vyklíčili a infikovali rostlinu.
bramborový list

bramborový liast

Typickou odrůdou s bramborovým listem je odrůda STUPICKÉ POLNÍ RANÉ.

STUPICKÉ


Dalšími odrůdami, které mají bramborový list, jsou TAMINA, SUMER CIDER a JAPANESE BLACK TRIFELE.

TAMINA

SUMER CIDER

JAPANESE BLACK TRIFELE

Odrůdy s "bramborovým listem" se ve svých nárocích neliší od odrůd s listem typicky "rajčatovým". Je pravdou, že se moderní šlechtitelé tomuto typu listu vyhýbají a najdete jej spíše u starých krajových odrůd. Někdo říká, že není vztah mezi bramborovým typem listu a chutí rajčat. Jsou ale zahrádkáři, kteří tvrdí opak a dávají bramborovému listu přednost. Musím potvrdit, že do skupiny "bramboráků" patří můj chuťový favorit SUMER CIDER i chuťově výborná TAMINA.

Váš Peter Gajdoštin