kvľt nakládačkyPartenokarpii máme spojenou s hadovkami, salátovými okurkami pěstovanými ve skleníku.Co to vlastně partenokarpie je?

Klasické okurky potřebují k vývoji plodu přenesení pylu ze samčího květu na samičí a oplození samičího vajíčka. Když k tomuto procesu nedojde, neopylené květy se dále nevyvíjejí, zaschnou nebo uhnijí. Aby se daly pěstovat okurky hadovky ve skleníku, kde nelétají včely a nedochází k opylení, musí mít vlastnost, které říkáme partenokarpie.

Partenokarpie je schopnost rostliny nasadit plody bez jejich opylení.
Opylení – přenos pylu z prašníků na bliznu.
Oplození – splynutí pylové láčky s vajíčkem v semeníku a vznik základu semínka.

Partenokarpie se ale stále častěji stává atributem i okurek nakládaček. Na východ od nás, na Ukrajině a v Rusku, kde je zvykem pěstovat nakládačky ve sklenících a fóliových krytech, je partenokarpická většina odrůd.
Výhodou partenokarpických nakládaček je jejich ranost a rychlý nástup do plodnosti. Ve „zlých letech“, kdy řádí plíseň okurková, předčí partenokarpické nakládačky klasické odrůdy.

Partenokarpie má jeden negativní průvodní jev. V případě náhodného opylení partenokarpické odrůdy dochází k tvorbě deformovaných – hruškovitých a prohnutých plodů. V části plodu, kde se vyvíjí semena, dochází k rychlejšímu vývoji pletiv a následkem jsou známé deformace. Znáte to určitě při pěstování hadovek ve skleníku.
Nakládačky sklízíme v mladém stadiu, kdy se deformace plodů po případném opylení ještě nemohou projevit. Moderní odrůdy partenokarpických nakládaček mají navíc výraznou odolnost k tvorbě deformovaných plodů.
 
SONADA F1Partenokarpická odrůda SONADA F1 je výnosná nakládačka se štíhlými a vyrovnanými plody. Vyniká raností a vysokým výnosem.

 

 

 

HARRIET F1

HARRIET F1 je velmi raná, hybridní, partenokarpická nakládačka s tupými geneticky nehořkými plody s bílými ostny.
Obě jsou velmi vhodné pro intenzivní způsoby pěstování. Mají velmi dobrý zdravotní stav včetně vysoké tolerance k plísni okurkové. Obě jsou ideální odrůdy pro pěstování na vertiko systému.